Αρακάς κοκκινιστός και κρασί

Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι βλέπουμε συνέχεια posts από φωτογραφίες περίτεχνων φαγητών που μοιάζουν – οπτικά τουλάχιστον – με αυτά που απολαμβάνουμε σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Εμείς όμως αποφασίσαμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε έναν ταπεινό κοκκινιστό αρακά παρέα με ένα ποτήρι κρασί! Τον κλασικό μαμαδίστικο αρακά, που θα το συνοδεύσουμε με λίγη φέτα και λίγο ψωμάκι.

Τα υλικά της συνταγής μας είναι ο αρακάς, το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ο πελτές τομάτας, ο άνηθος, το καρότο, η πατάτα και φυσικά το ελαιόλαδο. Κλασικά υλικά, όπως αυτά που περίπου βάζουν οι μαγείρισσες σε κάθε σπίτι. Και θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να πιούμε μαζί του ένα ποτήρι καλό κρασί!

Λόγω της ντομάτας, σαν πρώτη μας επιλογή δίπλα στον αρακά θα βάλουμε τα ροζέ κρασιά. Και επειδή μιλάμε για ένα πιάτο με φυτικότητα, με έντονα αρώματα λόγω των μυρωδικών και σχετική οξύτητα θα ξεκινήσουμε από ένα ροζέ Ξινόμαυρο που συνδυάζει και τα φυτικά αρώματα και την ζωηρή οξύτητα. Ροζέ κρασιά από Λημνιώνα αλλά και από Αγιωργίτικο, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικές επιλογές όπως και οποιοδήποτε ροζέ κρασί που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε.

Σαν δεύτερη επιλογή χρώματος θα πάμε στα λευκά κρασιά. Ποια λευκή ποικιλία συνδυάζει την ζωηρή οξύτητα και τα έντονα αρώματα της με τα φυτικά να βγαίνουν μπροστά? Το Sauvignon Blanc! Μία αγαπημένη ποικιλία που τόσο σε μονοποικιλιακή έκφραση όσο και σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες θα δέσει ωραία με τον αρακά. Αν θέλουμε να ανατρέξουμε στις Ελληνικές ποικιλίες μπορούμε να πάμε σε μία Κυδωνίτσα αλλά και μία Μαλαγουζιά με παραπάνω από μέτρια οξύτητα.

Αν θέλουμε να πιούμε ένα κόκκινο κρασί, παρόλο που δεν είναι η πρώτη μας επιλογή θα επιλέξουμε ένα φρέσκο και ελαφρύ κρασί δεξαμενής από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και το Λιάτικο.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

Ροζέ Ξινόμαυρο, Αρβανιτίδης

Άκρες ροζέ Σκούρα

Απλά ροζέ, Oenops

9 λευκό Κτήμα Μουσών

Κυδωνίτσα Παπαγιαννακόπουλος

Sauvignon Blanc, Κτήμα Αβαντίς

Άνεμος ερυθρός, Παλυβού