Εύκολα cocktails για να φτιάξουμε όσο #ΜένουμεΣπίτι

Μένουμε σπίτι…. προσπαθώντας να γεμίσουμε τις ώρες που φαντάζουν ατελείωτες. Αλλά! Παραμένουμε αισιόδοξοι και βρίσκουμε τρόπους να απασχολούμαστε και να ξεφεύγει το μυαλό μας! Πέρα από ένα ποτήρι κρασί, σε όλους μας λείπουν και τα cocktails που απολαμβάνουμε συνήθως σε κάποιο bar με παρέα, κάτω από ανάλαφρες συζητήσεις, φλερτ και χαμόγελα!

Ζητήσαμε λοιπόν από 2 ‘ειδκούς’ να μας στείλουν από 2 ‘εύκολες’ συνταγές cocktail με υλικά που συνήθως υπάρχουν στο σπίτι, σε ατομική, για την περίοδο της καραντίνας, μερίδα! Και εάν κάποιο υλικό σας λείπει, η πρόταση μας είναι να στείλετε το γνωστό sms με τον κωδικό ‘2’ και να αρπάξετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το κοντινότερο σημείο πώλησης, με τις συνταγές στο χέρι!

Μπικούλης Μιχαήλ-Άγγελος

Ο Μιχάλης είναι επαγγελματίας bartender τα τελευταία 13 χρόνια ενώ τώρα έχει αναλάβει ως bar manager στο ΧΕΛΩΝΑ-CHELONA & retail & store manager στην Cava Nektar *. Γι’ αυτή την ‘ιδιαίτερη’ περίοδο μας προτείνει τα παρακάτω:

‘’Ελληνικό’’ Mojito

Υλικά:

50-60ml  λικέρ μαστίχας

25 ml στημένο λεμόνι

15 ml σιρόπι ζάχαρης*

Φύλλα βασιλικού

Λίγο σόδα …………………………

Εκτέλεση:

  • Για το σιρόπι: για να φτιάξουμε σιρόπι ζάχαρης χρειαζόμαστε νερό και ζάχαρη σε ίση ποσότητα, ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
  • Τοποθετούμε τα φύλλα του βασιλικού μέσα στο ποτήρι, ρίχνουμε το στημένο λεμόνι και το σιρόπι ζάχαρης και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι για να βγάλουν τα φύλλα του βασιλικού το άρωμα τους.
  • Σπάμε τον πάγο (όσο μπορούμε) και βάζουμε στο ποτήρι μέχρι να το γεμίσουμε.
  • Προσθέτουμε και το λικέρ μαστίχας (50-60ml ανάλογα τα γούστα) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Τέλος ρίχνουμε λίγο σόδα και τοποθετούμε και μία κορυφή βασιλικού για γαρνιτούρα. 
  • Σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι (400-500ml).

Spritz

Υλικά:

90ml Prosecco/αφρώδες κρασί/ ροζέ αφρώδες κρασί

60ml Aperitivo

30ml Soda/ grapefruit soda

Εκτέλεση:

  • Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και προσθέτουμε το prosecco (πάντα μετά τον πάγο και  σιγά σιγά για να μην χάσει τον αφρισμό του), αν δεν βρίσκουμε prosecco μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε αφρώδη οίνο ακόμα και ροζέ.
  • Προσθέτουμε το Aperitivo (aperol, luxardo aperitivo, select…) και την σόδα, αν σας αρέσει μπορείτε να αντικαταστήσετε την σόδα με γκρέιπφρουτ σόδα.
  • Τέλος ανακατεύουμε λίγο και σιγά σίγα και βάζουμε μια φλούδα ή φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα.
  • Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού.

Ορέστης Ρούτσης

Ο Ορέστης είναι επαγγελματίας bartender τα τελευταία 14 χρόνια. Τώρα (εντάξει όταν ανοίξουν πάλι!) θα τον βρούμε να φτιάχνει cocktails στο Tailor’s House**. Για αυτήν την ΄περίπλοκη΄περίοδο μας προτείνει:

Stay home sour

Υλικά:

50ml scotch whiskey

30ml wine red fruits syrup

30ml lemon

προαιρετικά 2 dash angostura bitters             ………………

Εκτέλεση:

  • Για το σιρόπι βάζουμε 100ml Αγιωργίτικο σε ένα μπρίκι, προσθέτωντας 100gr ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και λίγο πριν βράσει το κρασί προσθέτουμε 6 φακελάκια τσάι φρούτα του δάσους, τα οποία αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε
  • Τα βάζουμε όλα σε ένα σέικερ,  τα χτυπάμε, σουρώνουμε τον πάγο σε ένα ποτήρι προσθέτουμε παγάκια και ρίχνουμε τα έλαια από μία φλούδα λεμονιού από πάνω.
  • Σερβίρουμε σε double old fashioned ή ένα χαμηλό κλασικό.

Stay home punch

Υλικά:

200ml tequila

40ml στημένο πορτοκάλι

10 φράουλες χωρίς το κοτσάνι

6-7 φύλλα Βασιλικού

70gr μέλι

85ml χυμό λεμονιού

120ml νερό   ……………………….

Εκτέλεση:

(η δοσολογία αφορά 4 μερίδες cocktail, μπορείτε όμως να κρατήσετε το υπόλοιπο στο ψυγείο και για την επόμενη μέρα)

  • Πατάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού που στύψαμε.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ώρες σερβίρουμε βάζοντας πάγο και προαιρετικά λίγο σόδα αν θέλουμε να έχει ανθρακικό.
  • Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού.

Και για όσους θέλουν ένα non alcohol ποτό, μπορείτε να ακουληθήσετε την παραπάνω διαδικασία χωρίς να προσθέσετε την τεκίλα! Απλά στο τέλος προσθέτετε περισσότερη σόδα και θα απολαύσετε ένα  non alcohol Stay home punch!

*Το ΧΕΛΩΝΑ-CHELONA είναι ένα υπέροχο all-day bar restaurant, στο Μοναστηράκι με πανέμορφη αυλή και φαγητό για όλες τις ώρες, καφέ, τεράστια λίστα κρασιών και φυσικά μοναδικά cocktails.

**Το Tailor’s House βρίσκεται στην πολυσύχναστη πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο, με επιλογή να κάτσεις μέσα στο bar ή έξω προσφέρωντας καφέ, επιλογές σε κρασί μέσα από μια μικρή αλλά αντιπροσωπευτική λίστα, brunch και ένα πλήρες μενού για όλες τις ώρες!

Tip: ένα σφηνοπότηρο γεμίζει με περίπου 30ml

Καλή επιτύχια και στην υγεία μας!!!