5 αφρώδη κρασιά για την Πρωτοχρονιά και όχι μόνο

Αν και τα αφρώδη πίνονται όλες τις εποχές του χρόνου, όλες τις ώρες της ημέρας και σε όλες τις περιστάσεις, αυτή την περίοδο έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να τα απολαύσουμε. Οι φυσαλίδες ταιριάζουν στο εορταστικό κλίμα των ημερών ενώ έχουν ταυτιστεί και με το καλωσόρισμα του νέου έτους. Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι τα αφρώδη κρασιά ‘χρησιμεύουν’ μόνο για την αλλαγή του χρόνου, όμως πιστέψτε μας, τα αφρώδη κρασιά, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνοδεύσουν ένα γεύμα από την αρχή έως το τέλος! Σαν απεριτίφ/καλωσόρισμα, δίπλα σε ορεκτικά, και μεζεδάκια, δίπλα σε εκλεκτά κυρίως, σε ποικιλίες τυριών αλλά και δίπλα σε γλυκά! Σας προτείνουμε λοιπόν 6 αγαπημένα μας αφρώδη κρασιά, σε διαφορετικά στυλ και τιμές για να επιλέξετε ποια σας ταιριάζουν. Η εξωστρέφεια τους επιπλέον θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε με τον Covid.

Morel Champagne Brut Reserve

Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας με κάτι άλλο πέρα από σαμπάνια, αφού είναι ο βασιλιάς αυτού του στυλ κρασιών. Πόσο μάλλον τώρα που είναι δυσεύρετες. Εδώ έχουμε μία ολοκαίνουρια άφιξη στην Ελληνική αγορά από ένα μικρό οικογενειακό οίκο της Καμπανίας που προσφέρει εκπληκτικά κρασιά με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Με 90% Pinot Noir και 10% Chardonnay στην ποικιλιακή του σύνθεση και παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες στην φιάλη για 36 μήνες διακρίνεται για την κομψότητα της και τα πολύπλοκα αρώματα μήλου, εσπεριδοειδών, βουτύρου και μπισκότου. Είναι ένα κρασί που μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, οτιδήποτε προέρχεται από την θάλασσα αλλά και σε πιάτα λευκών και κόκκινων κρεάτων με λευκές σάλτσες. (38€)

Emile Beyer Cremant D’Alsace Brut Reserve

Παραμένουμε Γαλλία και προτείνουμε αφρώδες κρασί με εξαιρετική ποιότητα αλλά σε άλλη κατηγορία τιμής. Ένα Cremant  που παράγεται με την ίδια μέθοδο που παράγονται οι σαμπάνιες αλλά στην Αλσατία από τον οίκο Emile Beyer. Νόστιμο, γεμάτο ζωντάνια με φρουτένιο προφίλ και νότες μπριός, Αυτός ο συνδυασμός του Pinot Blanc με το Riesling θα σας γοητεύσει με το νόστιμο, γεμάτο ζωντάνια και φρουτένιο προφίλ αλλά και τις όμορφες νότες μπριός. Συνδυάστε το ορεκτικά, έντονα τυριά και αλλαντικά αλλά και πιάτα θαλασσινών όπως οι γαρίδες και το σούσι. (19€)

Amalia Vintage, Τσέλεπος

Παράγονται και στην Ελλάδα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά με την μέθοδο της Καμπανίας. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι το Κτήμα Τσέλεπου παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά με την AmaliaVintage να θέτει, κατά την γνώμη μας, υποψηφιότητα για το top των top αφρώδων κρασιών του Ελληνικού αμπελώνα. Μία υπέροχη έκφραση του Μοσχοφίλερου με κομψότητα, διαρκείς φυσαλίδες, ωραία τριανταφυλλένιο προφίλ σε αρμονία με τις νότες ζύμης και εσπεριδοειδών και χαρακτηριστική φρεσκάδα. Συνδυάζεται με ορεκτικά, σαλάτες, λευκά κρέατα λεμονάτα, πιάτα λαχανικών και θαλασσινά. Η γλύκα των αρωμάτων του το φέρνει πιο κοντά και με την βασιλόπιτα αλλά και με δροσερές φρουτοσαλάτες. 17-19€

Deus Rosato Ημιαφρώδες

Τα ξηρά αφρώδη είναι ιδανικά για καλωσόρισμα, για απεριτίφ αλλά και για να συνοδεύσουν όλα τα καλούδια του γιορτινού τραπεζιού. Όταν όμως έρχεται η ώρα της βασιλόπιτας η ζωηρή οξύτητα κάποιων εξ’ αυτών μπορεί να έρθει σε κόντρα με την γλύκα της βασιλόπιτας και να τα κάνει να φαίνονται ακόμα πιο όξινα. Οπότε σαν προτείνουμε όταν έρθει η ώρα της βασιλόπιτας να την απολαύσετε με μία απαλά γλυκιά εκδοχή αφρώδους οίνου. Αυτό το πολύ ευχάριστο, ροζέ, ημίγλυκο και ημιαφρώδες Syrah θα ξετρελάνει όσους αγαπούν την γλύκα στο κρασί ενώ θα σταθεί επάξια δίπλα στην βασιλόπιτα αλλά και στα υπόλοιπα γλυκά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. (11€)

Moscato dIfaistia

Ακόμα μία γλυκιά πρόταση φυσαλίδων, αυτή την φορά λευκή και από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ημίγλυκο και ημιαφρώδες με χαμηλό αλκοόλ και άφθονα αρώματα γλυκών φρούτων και λουλουδιών που θα ξεμυαλίσει ακόμα και αυτούς που δεν πίνουν αλκοόλ. Θα την απολαύσετε ιδιαίτερα δίπλα στην βασιλόπιτα αλλά και σε ελαφριά γλυκά. (10 – 11€)