Γαριδομακαρονάδα και Κρασί

Η γαριδομακαρονάδα, ίσως δεν είναι τόσο δημοφιλής, όπως η καρμπονάρα ή τα μακαρόνια με κιμά, είναι όμως πολύ νόστιμη και μοναδική. Την λατρεύουν όσοι έχουν αδυναμία στα θαλασσινά και είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε το κρέας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ιδέες για τα κρασιά που ταιριάζουν με ένα τέτοιο πιάτο και είναι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε εμείς στο τραπέζι μας!

Ζυμαρικά, γαρίδες, άλλα θαλασσινά, κρεμμυδάκι και ντομάτα είναι τα βασικά συστατικά. Ένα πιάτο με αρωματική ένταση, με αλμύρα από τα θαλασσινά και οξύτητα από την ντομάτα. Συστατικά που μας οδηγούν να αναζητήσουμε ένα κρασί με τραγανή οξύτητα και όχι πολύ αρωματικό, μιας και το πιάτο καλύπτει πλήρως το αρωματικό πεδίο.

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό (και λόγω χρώματος), είναι ένα ροζέ κρασί με αρκετή οξύτητα, όπως ένα κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο ή ένα ροζέ από Προβηγκία.

Σαν δεύτερη σκέψη έρχεται ένα δροσερό λευκό, με μέτρια ένταση αρωμάτων. Μια Ρομπόλα , με την ζωηρή της οξύτητα θα μπορούσε να δέσει όμορφα, ιδιαίτερα αν το πιάτο δεν περιέχει πολύ ντομάτα. Αν θέλουμε κάτι εκτός Ελλάδος, ένα Pinot Grigio από την Ιταλία ή ένα Muscadet από τον Λίγηρα θα ταιριάξουν εξίσου καλά. Για όσους θέλουν κάτι πιο αρωματικό ή έχουν βάλει αρκετή ντομάτα στο φαγητό, προτείνουμε Sauvignon Blanc από Λίγηρα, Sancerre ή Pouilly Fume. Τα Νεοζηλάνδεζικα Sauvignons είναι πολύ έντονα αρωματικά και καλύτερα να τα αποφύγουμε.

Τα κόκκινα δεν είναι στις πρώτες μας επιλογές αλλά δεν τα απορρίπτουμε εντελώς. Σε περίπτωση που θέλουμε οπωσδήποτε κόκκινο ή η μακαρονάδα περιέχει χταποδάκι, πάμε σε ένα πολύ ελαφρύ και με χαμηλό ποσοστό τανινών ερυθρό, όπως ένα φρέσκο Λιάτικο ή ένα φρέσκο Μαύρο Καλαβρυτινό. Ένα Chianti ή μια φρέσκια Rioja ειναι οι επιλογές μας από τον υπόλοιπο Μεσογειακό αμπελώνα.

Συγκεκριμένες προτάσεις για να μην ψάχνετε!

San Gerasimo, Συνεταιρισμός Ρομπόλας
Pinot Grigio, La Tunella
Pouilly Fume, Langlois Chateau
Ροζέ Αρβανιτίδη
Petale de Rose, Regine Sumeire
Δάφνιος ερυθρός, Δουλουφάκη
Μαύρο Καλαβρυτινό, Τετράμυθος
Ibericos, Rioja Crianza, Torres