Κρασιά με υψηλό αλκοόλ @ Λίστα Φεβρουαρίου

Κατά καιρούς γίνονται πολλές συζητήσεις για το υψηλό αλκοόλ με την τάση τα  τελευταία χρόνια να είναι στην δημιουργία κρασιών, όπου το αλκοόλ δεν κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Στην λίστα του Φεβρουαρίου θα βρείτε κρασιά, που θεωρούμε ότι το αλκοόλ τους ‘πάει’ πολύ! Κρασιά που τα υπόλοιπα στοιχεία που διαθέτουν φέρνουν την ισορροπία. Ο πήχης για τα λευκά κρασιά είναι το 14,5 και για τα ερυθρά το 15. Αυτή η λίστα δεν θα έχει ροζέ κρασιά, αφρώδη γιατί σχεδόν πάντα το αλκοόλ είναι μέτριο και γλυκά γιατί συνήθως το αλκοόλ σε αυτά είναι υψηλό. Βέβαια, μαζί με το αλκοόλ είναι υψηλές και οι τιμές!

Λευκά κρασιά

Κρασί: Νυχτέρι 2012, Σιγάλας
Ποικιλίες: Ασύρτικο
Προέλευση: ΠΟΠ Σαντορίνη
Αλκοόλ: 15,0 %
Assyrtiko_grand_reserveΠεριγραφή: Χρυσό στο χρώμα με σύνθετα αρώματα, ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινου, μελιού με αρκετές νότες ορυκτών και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με υψηλή οξύτητα που ισορροπεί το αλκοόλ και μια απολαυστική ξηροκαρπάτη επίγευση που διαρκεί.
Αρμονία με: Λιπαρά ψάρια ψητά, καλαμάρι ψητό, λευκά κρέατα ψητά ή μαγειρευτά, φάβα, ριζότο μανιταριών και ώριμα τυριά.
Παλαίωση:  6-8 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 45,0 – 47,0 €
 .
Κρασί: Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve 2013, Santos Wines
Ποικιλίες: Ασύρτικο
Προέλευση: ΠΟΠ Σαντορίνη
Αλκοόλ: 14,9%
Περιγραφή: Πολύπλοκα και ώριμα αρώματα, φρούτων όπως ροδάκινο, μελιού, ξηρών καρπών και ορυκτών. Στο στόμα είναι γεμάτο, με τραγανή οξύτητα και μακρά μελένια επίγευση.
Αρμονία με: Λιπαρά πιάτα ψητά, καλαμάρια ψητά, λευκά κρέατα με πλούσιες σάλτσες, ντοματοκεφτέδες με δυνατά τυριά και σούπα με ξηρούς καρπούς.
Παλαίωση: 5-7 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 24,0 – 26,0€
.
Κρασί: Chardonnay 2013, Greywacke
Ποικιλίες: Chardonnay
Προέλευση: Νέα Ζηλανδία
Αλκοόλ: 14,5%
Περιγραφή: Αρώματα μήλου, εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, φυτικότητας, βουτύρου, αμύγδαλου και βανίλιας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με αναζοωγονητική οξύτητα, λιπαρότητα, με έντονη γεύση μπριός και φρουτώδη επίγευση.
Αρμονία με: Πλούσια πιάτα ψαριών και λευκών κρεάτων με βουτυράτες σάλτσες, αρνάκι φρικασέ, πιάτα με μανιτάρια, πίτες και λιπαρά τυριά.
Παλαίωση: 4-6 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 26,0 – 28,0€

Ερυθρά κρασιά

plagiws-eruthrosΚρασί: Πλαγίως 2009, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Ποικιλίες: 85% Merlot, 15% Αγιωργίτικο
Προέλευση: ΠΓΕ Παγγαίο, καβάλα
Αλκοόλ: 15,0%
Περιγραφή: Κόκκινα και μαύρα φρούτα, σοκολάτα, βανίλια και βότανα συνθέτουν ένα απολαυστικό κρασί, με πλούσιο σώμα, μαλακές τανίνες και ευχάριστη σοκολατένια επίγευση.
Αρμονία με: Χοιρινό μαγειρεμένο με φρούτα, ψητές χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, burgers, πάπια και μαλακά ώριμα τυριά.
Παλαίωση: 2-3 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 18,0 – 19,0€
.
Κρασί: Γυμνός Βασιλιάς 2012, Πιερία Ερατεινή
Ποικιλίες: Syrah, Κολινδρινό
Προέλευση: ΠΓΕ Μακεδονία, Πιερία
Αλκοόλ: 15,0%
Περιγραφή: Αρώματα μαύρων φρούτων, πιπεριού, λεβάντας και πικρής σοκολάτας, συνδυάζονται με τα αρώματα της δρυός οδηγώντας σε ένα πολύπλευρο αρωματικό σύνολο. Στιβαρό στο στόμα, με αισθητές τανίνες, γεύσεις γλυκών μπαχαρικών και μια καραμελένια επίγευση.
Αρμονία με: Ψητά κόκκινα κρέατα, συκώτι μοσχαρίσιο, μπιφτέκια, κυνήγι μαγειρεμένο, αλλαντικά και λουκάνικα και ποικιλίες τυριών.
Παλαίωση: 6-8 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 25,0 – 26,0€
.
Κρασί:Le Roi Des Montagnes Cuvee 2013, Κτήμα Παπαργυρίου
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon
Προέλευση: Ορεινή Κορινθία
Αλκοόλ: 15,0%
Περιγραφή: Αρώματα μαρμελάδας φρούτων, αποξηραμένων δαμάσκηνων, καφές, ξηροί καρποί, βανίλια και όμορφες νύξεις μέντας. Συμπυκνωμένο στο στόμα, με υψηλό επίπεδο αλλά βελούδινων τανινών και απολαυστική βανιλάτη επίγευση.
pintia, vega siciliaΑρμονία με: Κρέατα ψητά, λουκάνικα, φιλέτα με μανιτάρια, αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο, κοκορέτσι και ώριμα τυριά.
Παλαίωση: 5-7 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 20,0 – 21,0€
.
Κρασί: Pintia 2010, Vega Sicilia
Ποικιλίες: Tempranillo
Προέλευση: Toro, Spain
Αλκοόλ: 15,0%
Περιγραφή: Ελκυστικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων με κυρίαρχα το δαμάσκηνο και την φράουλα, ξηροί καρποί, καπνός, γη και διακριτικές νότες δέρματος και καφέ. Πλούσια δομή στο στόμα, κομψότατο παρόλο το υψηλό αλκοόλ με επίγευση που μένει αξέχαστη.
Αρμονία με: Πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων με μπόλικα μπαχαρικά, burgers, ρολό κιμά και πλούσια τυριά.
Παλαίωση: 8-10 χρόνια
Τιμή με ΦΠΑ: 46,0 – 50,0€