8 γιορτινά κρασιά για τον Δεκέμβρη

Με τούτα και με εκείνα, φτάσαμε στον πιο εορταστικό μήνα του χρόνου! Τον μήνα με τα περισσότερα ‘τραπέζια’ με φίλους και συγγενείς. Με πολύ φαγητό και με καλό κρασί! Έτσι η λίστα του Δεκεμβρίου ‘βλέπει’ προς τις γιορτές και σας προτείνουμε κρασιά σε όλα τα επίπεδα τιμών και σε διαφορετικά στιλ για όλα τα εδέσματα των γιορτινών τραπεζιών.

Κρασί: Quartz Reef Brut NV
Ποικιλίες: 64% Pinot Noir, 36% Chardonnay
Προέλευση: Νέα Ζηλανδία
Περιγραφή: Αφρώδες κρασί, βιοδυναμικής καλλιέργειας που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και μπριός, αναζωογονητική οξύτητα και μακρά κρεμμώδη επίγευση.
Αρμονία με: Όστρακα και άλλα θαλασσινά, πιάτα με σολομό, ζυμαρικά με λαχανικά, ελαφρύ ριζότο μανιταριών, κρύα ορεκτικά. Πίνεται και σαν απεριτίφ αλλά και για την αλλαγή του χρόνου!
Τιμή με ΦΠΑ: 24,0 – 25,0 €

Κρασί: Moscato D’ Asti, Prunotto, Antinori
Προέλευση: Βόρεια Ιταλία
Περιγραφή: Ημίγλυκο και ημιαφρώδες ακαταμάχητο λευκό κρασί, με άφθονα φρέσκα αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου, λευκών λουλουδιών αλλά και σταφυλιού. Ελαφρύ στο στόμα, με ζωηρή οξύτητα να κοντράρει την γλύκα και φρουτώδη επίγευση. Πιείτε το φρέσκο.
Αρμονία με: Φρουτοσαλάτες, ελαφριά γλυκά, κέικ, πανετόνε, βασιλόπιτα και κουραμπιέδες! ‘Κάνει’ και για εορτασμό!
Τιμή με ΦΠΑ: 12,0 – 13,0 €

Κρασί: Κτήμα Αβαντίς λευκός 2016
Ποικιλίες: Viognier 50% – Ασύρτικο 40% – Μοσχάτο 10%
Προέλευση: ΠΓΕ Εύβοια
Περιγραφή: Αρωματικό λευκό κρασί με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας. Αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου και πεπονιού με όμορφες ανθικές νύξεις. Στο στόμα είναι δροσερό με τις γεύσεις φρούτων να αφήνουν μία πολύ ευχάριστη επίγευση. Πιείτε το σχετικά φρέσκο.
Αρμονία με: Φρέσκες σαλάτες, ψάρια, γαρίδες, ελαφριά πιάτα κοτόπουλου, λαδερά, ντολμαδάκια και ποικιλίες τυριών.
Τιμή με ΦΠΑ: 7,0 – 7,5 €

Κρασί: Όβηλος λευκός 2015, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Ποικιλίες: Semillon, Ασύρτικο
Προέλευση: ΠΓΕ Παγγαίο, Καβάλα
Περιγραφή: Πολύπλοκο λευκό κρασί με άφθονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών, μελιού, βανίλιας και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι πληθωρικό και λιπαρό με μακρά μελένια επίγευση. Πίνεται τώρα αλλά μπορεί να παλαιώσει για τουλάχιστον 5-7 χρόνια.
Αρμονία με: Πιάτα λευκών κρεάτων, γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό μαγειρεμένο με φρούτα, ριζότο, ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος, λαχανοντολμάδες, πλούσια πιάτα ψαριών και μανιτάρια γεμιστά.
Τιμή με ΦΠΑ: 18,0 – 19,0 €

Κρασί: Thema Rose 2016, Κτήμα Παυλίδης
Ποικιλίες: Tempranillo
Προέλευση: ΠΓΕ Δράμα
Περιγραφή: Απολαυστικό ροζέ κρασί, γεμάτο με αρώματα φράουλας, κερασιού, κανέλας και καραμέλας. Στο στόμα είναι τραγανό και φρουτένιο με καραμελένια επίγευση.
Αρμονία με: Σαλάτες, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, ψάρια και θαλασσινά, πικάντικα πιάτα, κοτόπουλο, ρολάκια σολομού και σουφλέ τυριών και ζυμαρικών.
Τιμή με ΦΠΑ: 9,5 – 10,5 €

Κρασί: Κτήμα Πατεριανάκη ερυθρός 2013
Ποικιλίες: Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι
Προέλευση: ΠΟΠ Πεζά
Περιγραφή: Κομψό ερυθρό κρασί με αρώματα ώριμων σκούρων φρούτων, βοτάνων, ξηρών καρπών και καπνού. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με μέτριο σώμα και λιωμένες τανίνες. Πίνεται τώρα αλλά μπορεί να ωριμάσει για 4-5 χρόνια ακόμα.
Αρμονία με: Λευκά και κόκκινα κρέατα ψητά, χοιρινό στο φούρνο με φρούτα, αρνάκι στη γάστρα, ρολό κιμά, γαλοπούλα γεμιστή, κόκορα κρασάτο και ποικιλίες αλλαντικών.
Τιμή με ΦΠΑ: 13,0 – 14,0 €

Κρασί: Petit Verdot 2014, Dona Silvina Krontiras
Προέλευση: Αργεντινή
Περιγραφή: Πληθωρικό ερυθρό κρασί γεμάτο φρεσκάδα με σύνθετα αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων, λεβάντας, ξηρών καρπών και δέρματος. Εκρηκτικό στο στόμα με αισθητές αλλά ευγενικές τανίνες και μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Αρμονία με: Πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων, αγριογούρουνο, οσομπούκο, σεφταλιές, κρεατόπιτες και ώριμα τυριά.
Τιμή με ΦΠΑ: 23,2 – 24,0 €

Κρασί: Vinsanto 2006, Σιγάλα
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αηδάνι
Προέλευση: ΠΟΠ Σαντορίνη
Περιγραφή: Γοητευτικό γλυκό κρασί με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, ξηρών καρπών, μελιού, καπνού, καφέ και σοκολάτας. Στο στόμα είναι αρμονικό με την υψηλή οξύτητα να απαλύνει την γλύκα, τις γεύσεις των ώριμων φρούτων να πολιορκούν τον ουρανίσκο και να μένει μία ατελείωτη επίγευση.
Αρμονία με: Γλυκά ταψιού, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολατένια επιδόρπια, ψητά φρούτα και ποικιλίες τυριών.
Τιμή με ΦΠΑ: 33,0 – 35,0 € (500ml)