Κάτι τρέχει στα Βαλκάνια! BIWC 2015

40x40mm (2)The Balkans International Wine Competition & Festival

Melnik, Rubin, Red Misket, Narince, Papaskarasi, Vranac, Plavac mali, Feteasca Neagra, Grasevina, Temjanika,  Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα.

Άγνωστες λέξεις?? Σίγουρα οι τελευταίες σας είναι πολύ οικείες!! Οι υπόλοιπες είναι και αυτές τοπικές ποικιλίες των βαλκανικών χωρών!  Έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε τις γηγενείς ποικιλίες όλων των βαλκανικών χωρών αλλά και γενικότερα όλα τα κρασιών των σημαντικότερων παραγωγών των Βαλκανίων στο Festival κρασιού που γίνεται στην Σόφια και ακολουθεί τον The Balkans International Wine Competition.

biwc1Πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός κρασιών από τις βαλκανικές χώρες, αποτελώντας σημαντικό βήμα για την ανάδειξη και προώθηση των Βαλκανικών κρασιών σαν περιοχή στην παγκόσμια αγορά κρασιού. Τα Βαλκάνια μπορούν να είναι περήφανα για την ποιο αρχαία οινική ιστορία στον κόσμο. Με σχεδόν 1.8 εκατομμύρια τόνους ετήσια παραγωγή κρασιού, τα Βαλκάνια κατατάσσονται στην 5η θέση παγκοσμίως, αμέσως μετά τις μεγαλύτερες οινοποαραγωγικές χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Αμερική. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί ​​τεράστια πρόοδος στην ποιότητα των κρασιών τους και μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια οινική σκηνή.

κριτές Εκατοντάδες κρασιά από περισσότερες από 10 χώρες θα διαγωνιστούν στον The Balkans International Wine Competition (BIWC). H κριτική επιτροπή για το 2015 απαρτίζετε από αξιόλογους επαγγελματίες του παγκόσμιου οινικού χώρου. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο ‘δικός μας’ Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW. Μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής είναι η Julia Harding MW (Μεγάλη Βρετανία), δεξί χέρι της Jancis Robinson MW, ο Rod Smith MW (Γαλλία), Paul Robert Blom (Ολλανδία) Bartolomeo Roberto Lepori (Ιταλία), Bruno Gaberšek (Σλοβενία), Marinela Vasilica Ardelean (Ρουμανία), Igor Lucovic (Σερβία ), Saša Špiranec (Κροατία), Ivana Simjanovska (Σκόπια) και πολλοί άλλοι. Διοργανώτριες του διαγωνισμού είναι δύο κυρίες, η Galina Niforou (BIWC Managing Director) και η Bistra Karadimova (BIWC Event Manager)

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί 28 & 29 Μαΐου και το Festival 30 & 31 Μαΐου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώνονται κατά την διάρκεια του φεστιβάλ που ακολουθεί τον διαγωνισμό. Το κοινό έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τόσο τα βραβευμένα κρασιά όσο και τα κρασιά των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο Festival. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους για να γνωρίσουν τα κρασιά των Βαλκανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

info@balkanswine.eu

http://www.balkanswine.eu/en/

Και για να πάτε υποψιασμένοι:

Melnik, Rubin, Red Misket: ερυθρές ποικιλίες από την Βουλγαρία

Narince: λευκή ποικιλία από Τουρκία

Papaskarasi: ερυθρή ποικιλία από Τουρκία

Vranac: ερυθρή ποικιλία από το Μαυροβούνιο

Plavac Mali: ερυθρή ποικιλία από την Κροατία

Feteasca Neagra: ερυθρή ποικιλία από την Μολδαβία που καλλιεργείται ευρέως στην Ρουμανία.

Grasevina καλούν την λευκή ποικιλία Welschrizling στην Κροατία.

Temjanika: λευκή ποικιλία της οικογένειας των Μοσχάτων που καλλιεργείται στην Σερβία και τα Σκόπια.