Grappa Poli!

H ιστορία της γκράπα Poli πάει πίσω στο 1898, όταν ο προ-παππούς του Jacopo Poli, που είναι τώρα στο τιμόνι του αποστακτηρίου, δημιούργησε μια κινητή αποστακτική συσκευή και πήγαινε πόρτα πόρτα αποστάζοντας στέμφυλα! Η κληρονομιά πέρασε στον παππού του και από τον πατέρα του στο Jacopo. Το αποστακτήριο βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία, στην μικρή πόλη Schiavon, στην περιοχή της Vicenza. Εκτός από το αποστακτήριο ο οίκος Poli διαθέτει και μουσείο γκράπα.

Η γκράπα είναι απόσταγμα στεμφύλων που παράγεται στην Ιτάλια. Τα στέμφυλα είναι το στερεό υπόλειμμα (κοτσάνια, φλούδες και κουκούτσια) που μένει από την επεξεργασία των σταφυλιών κατά την οινοποίηση).

poli aromaticaΤο 1956 δημιουργήθηκε μια αποστακτική συσκευή, η οποία αποτελείται από 12 χάλκινους άμβυκες (καζάνια) και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα καθιστώντας την από τις πιο παλιές, εν ενεργεία, στην παραγωγή της γκράπα. Χρησιμοποιούνται φρέσκα στέμφυλα, έτσι η απόσταξη ξεκινάει από τον Αύγουστο και φτάνει μέχρι τον χειμώνα.

Είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε τα προιόντα Poli σε μια γευσιγνωσία που διοργάνωσαν τα Cellier παρέα με τον εκπρόσωπο του οίκου, Alberto Dalle Carbonare. Γευτήκαμε 6 διαφορετικά στυλ γκράπα! Άλλες αρωματικές, άλλες αυστηρές, με βαρέλι ή χωρίς, με διαφορετικούς τρόπους παραγωγής και διαφορετική πρώτη ύλη!! Κύριο χαρακτηριστικό όλων είναι το απαλό αλκοόλ, που αν και 40% είναι πολύ καλά ενσωματωμένο στο απόσταγμα και η διάρκεια στην επίγευση!

αυγοτάραχο τρικαλινόςΣίγουρα στην γκάμα της Poli μπορούμε να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει!! Και αν ψάχνετε κάτι για να συνοδεύσετε τα αποσταγμάτα, δοκιμάστε τα με αυγοτάραχο! Εμείς τα δοκιμάσαμε με καναπεδάκια αυγοτάραχου Τρικαλινός και ‘έδεσαν’ πολύ όμορφα!

Poli Secca Dry
Μια γκράπα που δημιουργήθηκε από στέμφυλα της ερυθρής ποικιλίας Merlot. Άχρωμη, χωρίς παλαίωση σε βαρέλι με αρώματα βοτάνων, γρασιδιού, βουτύρου και νότες ανθικές.

Poli Aromatica
Μια πολύ ευχάριστη αρωματική γκράπα, που θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη σε όσους δεν ‘συμπαθούν’ τα αποστάγματα! Αν είστε ‘πρωτάρηδες’ ξεκινήστε την εμπειρία σας με αυτό το στυλ γκράπα! Εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί σταφύλια της λευκής αρωματικής ποικιλίας Traminer. Άχρωμη και αυτή χωρίς βαρέλι με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, πιπεριού, κυδωνιού, ξύσματος λεμονιού και χαμομηλιού. Μακρά πιπεράτη και λουλουδένια επίγευση!

sarpaSarpa
Για εξοικειωμένους ουρανίσκους με αυτά τα αποστάγματα!! Μια παραδοσιακή γκράπα από σταφύλια Cabernet Sauvignon και Merlot. ‘Ακατέργαστο’ και αυστηρό άρωμα βοτάνων που θυμίζει μέντα και γεράνι, που σε μεταφέρει κατευθείαν στον αποστακτήρα!! Για πιο ‘ αντρικές’ καταστάσεις!!

Sarpa Βarrιque
Η ίδια γκράπα, από Cabernet Sauvignon και Merlot που έχει ωριμάσει για περίπου 11 μήνες στο βαρέλι. Πιο εκλεπτυσμένη από την απλή Sarpa, με απαλό κεχριμπαρένιο χρώμα από το βαρέλι το οποίο ‘μαλακώνει’ τα χαρακτηριστικά του αποστάγματος προσδίδοντας του πολύ διακριτικές νότες βανίλιας, γλυκόριζας και αποξηραμένων φρούτων συμπληρώνοντας έτσι τα αρώματα βοτάνων και βουτύρου.

Cleopatra Moschato
Σε αυτό το απόσταγμα έχουν χρησιμοποιηθεί στέμφυλα της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο. Η απόσταξη έχει γίνει υπό κενό, μια μέθοδος που στην Poli καλούν ‘Crysopea’. Ένα πολύπλοκο απόσταγμα που η ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια έχει αναδείξει τα χαρακτηριστικά του αποστάγματος. Αρώματα εσπεριδοειδών, σταφυλιών και λουλουδιών στην μύτη. Στο στόμα ξεχωρίζει το τριαντάφυλλο και τα εσπεριδοειδή, με διακριτικές νότες γλυκών μπαχαρικών και μελιού. Μια γκράπα γεμάτη φρεσκάδα και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη, με μακρά φρουτώδη επίγευση! Όπως καταλαβαίνετε από την περιγραφή ήταν η γκράπα που ξεχωρίσαμε! Ιδανικό απόσταγμα και για τους πρωτάρηδες αλλά και τους εξοικειωμένους!!

Cleopatra Amarone
Για αυτό το απόσταγμα χρησιμοποιούνται στέμφυλα που προέρχονται από την παραγωγή του περίφημου ερυθρού κρασιού του Veneto, το Amarone. Και αυτή με την αποστακτική Crysopea. Αρώματα γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας και αμύγδαλου. Μαλακό στο στόμα και ταυτόχρονα αυστηρό με μια ‘γλυκιά’ επίγευση. Whiskey lovers, αφήστε για λίγο το αγαπημένο σας απόσταγμα και δοκιμάστε αυτή την γκράπα!

Για την Ιστορία: Λέγεται ότι η πρώτη αποστακτική συσκευή στην ιστορία δημιουργήθηκε από το Αιγύπτιο αλχημιστή, Cleopetra, που δημιούργησε μια αποστακτική από χρυσό και την ονόμασε Crysopea. Η Poli, μετά από πολλά χρόνια ερευνών, δημιούργησε μια καινοτόμο αποστακτική που λειτουργεί υπό κενό.