Μία ποικιλία, 4 κρασιά, ένας παραγωγός!

Αρχές Αυγούστου! Και ψάχνουμε ένα θέμα για κρασιά που ταιριάζουν απόλυτα στην εποχή και στις διακοπές! Κρασιά ευχάριστα και δροσερά για να τα πάρουμε μαζί μας στις διακοπές, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλης κλάσης κρασιά. Σίγουρα οι επιλογές στον Ελληνικό αμπελώνα είναι πολλές. Ροζέ σας έχουμε προτείνει αρκετά μέσα στο καλοκαίρι! Οπότε προσανατολιζόμαστε σε αφρώδη και λευκά κρασιά! Σε πια περιοχή και σε πια ποικιλία μπορούμε να βρούμε τέτοια κρασιά? Και κάπως έτσι φτάσαμε στο Μοσχοφίλερο και την Μαντινεία! Δεν θα το κρύψω, είναι από τις πιο αγαπημένες μου ποικιλίες και μάλιστα αυτή την εποχή τα λιγουρεύομαι ακόμα περισσότερο. Έχουμε ξαναγράψει για αυτή την ποικιλία (δείτε εδώ γιατί μου αρέσει τόσο). Ο δρόμος άλλωστε αυτή την εβδομάδα με έβγαλε από την Τεγέα και το Κτήμα Τσέλεπου, δοκίμασα για μία ακόμα φορά τα υπέροχα Μοσχοφίλερα του και αποφάσισα αυτή την φορά οι επιλογές να είναι από τον ίδιο παραγωγό! Το γιατί θα το καταλάβετε από τις περιγραφές!

Γιάννης Τσέλεπος μαντινεία

Πως να συστήσουμε τον Γιάννη Τσέλεπο? Ως οινοποιό στην Μαντινεία, ως οινοποιό στην Νεμέα ή ως οινοποιό στην Σαντορίνη? Μάλλον δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς της χώρας. Αν πρέπει όμως να τον ταυτίσουμε με μία περιοχή, τότε αυτή είναι η Μαντινεία. Οινοποιεί περίπου 300.000 φιάλες Μοσχοφίλερου, μοιρασμένα σε 4 διαφορετικές ετικέτες, με διαφορετικό στιλ. Η μισή ποσότητα, 150.000 δηλαδή, εξάγεται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Αφρώδες ή ήρεμο? Non Vintage ή Vintage? Δεξαμενής ή με βαρέλι? Δεν μπορώ να αποφασίσω, μου αρέσουν όλα! Οπότε διαλέγω και τα 4 και αποφασίστε εσείς!

Μαντίνεια Τσέλεπου 2016
Η ‘κλασική’ Μαντινεία, ένα κρασί που μπορεί να ορίσει την τυπικότητα της ποικιλίας και να εντοπίσουμε όλα αυτά που την κάνουν τόσο ελκυστική. Φρεσκάδα, δροσιά, τραγανή οξύτητα και άφθονα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως μοσχολέμονο και περγαμόντο, πυρηνόκαρπων φρούτων, αχλαδιού, τριαντάφυλλου και λεμονανθών. Βάλτε του δίπλα φρέσκες σαλάτες, ελαφριά πιάτα ψαριών, λαδερά φαγητά ή πιείτε το μόνο του σας απεριτίφ! (περίπου 10 €)

Blanc de Gris 2016
Τα Μοσχοφίλερα, που περνάνε από βαρέλι δεν είναι πολλά γιατί τα στοιχεία του βαρελιού εύκολα μπορούν να σκεπάσουν τα πρωτογενή χαρακτηριστικά αυτής της αρωματική ποικιλίας. Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι ο πρώτος παραγωγός που τόλμησε να βάλει το Μοσχοφίλερο στο βαρέλι! Και το κάνει με υποδειγματικό τρόπο όπως θα διαπιστώσετε δοκιμάζοντας αυτό το εξωτικό κρασί, του οποίου η ζύμωση ολοκληρώνεται σε βαρέλια, όπου και παραμένει για ωρίμαση με τις λεπτές οινολάσπες του. Έτσι εδώ εκτός από τον τραγανό και έντονο αρωματικό χαρακτήρα, μπορούμε να μιλήσουμε και για πλούτο, λιπαρότητα, διάρκεια αλλά και δυνατότητα παλαίωσης! Τα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, το αχλάδι και το ροδάκινο αλλά και τα τριαντάφυλλα και τα γιασεμιά κυριαρχούν και αγκαλιάζονται πολύ διακριτικά και αναδεικνύονται από τα στοιχεία της δρυός. Βάλτε του δίπλα ψάρια και θαλασσινά, πιάτα λευκών κρεάτων, λαδερά φαγητά και πιάτα με λαχανικά αλλά και ποικιλίες με λιπαρά τυριά. (12€ περίπου)

Μαντινεία μοσχοφίλερο τσέλεπος

Amalia Brut
Αφρώδες, Μοσχοφίλερο, παραδοσιακή μέθοδος, εξαιρετική τιμή! Πόσα ακόμα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα μπουκάλι κρασί. Με ευχάριστο ανθικό άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλο αλλά και με ευδιάκριτες νότες ζύμης και μελιού, ζωηρή οξύτητα, παιχνιδιάρικες διαρκείς φυσαλίδες και φρουτώδη επίγευση. Απολαύστε το με οστρακοειδή, καρπάτσιο ψαριών, ελαφριά και λεμονάτα πιάτα λευκών κρεάτων ή ψαριών, δροσερές σαλάτες και μαλακά τυριά. Πιείτε το και μόνο του χωρίς συνοδευτικά, θα σας κρατήσει ωραία συντροφιά. (16 € περίπου). Κυκλοφορεί και σε magnum φιάλη!

Amalia brut Vintage, 2013
Υπάρχει και αδερφάκι του Amalia brut! Από συγκεκριμένη χρονιά αυτή την φορά και πάλι με την παραδοσιακή μέθοδο και 24 μήνες παραμονή μέσα στην φιάλη μετά την δεύτερη ζύμωση. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα ότι το Μοσχοφίλερο μπορεί να δώσει σπουδαία αφρώδη κρασιά, δοκιμάστε αυτό! Σύνθετα ανθικά αρώματα στην μύτη, με τα εσπεριδοειδή να ακολουθούν και την ζύμη, το μπισκότο και το μέλι να ολοκληρώνουν ένα γοητευτικότατο αρωματικό προφίλ. Στο στόμα έχει ένταση, η οξύτητα του είναι αισθητή, οι φυσαλίδες ευγενικές και επίμονες και η επίγευση του μακρά και μπισκοτένια. Εκτός από απεριτίφ μπορεί με ευκολία να συνοδεύσει και φαγητό. Βάλτε του δίπλα θαλασσινά και ψάρια, πιάτα λευκών κρεάτων, διάφορα μπρουσκετάκια, κρύα ορεκτικά αλλά και ποικιλίες τυριών. (21,0€ περίπου)

.

….Μαριάννα