Μυστήριο /14! Μία ‘orange’ Σαντορίνη?

Πριν από ένα χρόνο περίπου γράψαμε για τον Πυρίτη, μία καινούρια Σαντορίνη από τον Αρτέμη Καραμολέγκο! Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για ένα ακόμα ολοκαίνουριο κρασί, το Μυστήριο/14, που πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ‘skin fermented’ (‘πορτοκαλί’ προσέγγιση αν θέλετε) κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη.

Το Μυστήριο/14, είναι το πρώτο κρασί της σειράς Μυστήριο που θα αποτελέσει τον άξονα πειραματισμού και της αναζήτησης ορίων του Αρτέμη Καραμολέγκου και του Λευτέρη Αναγνώστου, γεωπόνου και οινολόγου του οινοποιείου. Σίγουρα έχουν ένα πολύ δυνατό χαρτί στο χέρι τους, το Ασύρτικο και την γη της Σαντορίνης που και τα δύο μαζί είναι ανεξάντλητη πηγή πειραματισμών.

Σίγουρα η τάση των ‘orange’ κρασιών είναι έντονη σε όλο τον κόσμο, με αρκετές προσπάθειες προς αυτό το στιλ να γίνονται και επί Ελληνικού εδάφους με κάποιες από αυτές να είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και κάποιες να έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Σε κάποια από αυτά τα κρασιά όμως, πίσω από το πορτοκαλί χρώμα ‘κρύβονται’ ελαττώματα. Το Μυστήριο/14 ήρθε για να ‘κάνει’ την διαφορά και είναι κατά την γνώμη μου, το καλύτερο και πιο ‘άρτιο’ Ελληνικό ‘πορτοκαλί’ κρασί, που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά έως τώρα.

Το 14 δεν είναι η χρονιά του τρύγου, είναι μυστήριο…! Το κρασί μας έρχεται από την χρονιά του 2016! Τα σταφύλια, που είναι 100% Ασύρτικο, προέρχονται από ένα μοναδικό αμπελοτόπι γέρικων κλημάτων Ασύρτικου στον Πύργο, μια περιοχή που αποτελεί ένα από τα καλύτερα terroir του νησιού. Η ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα από το φυσικό πληθυσμό (χωρίς εμβολιασμό με ζύμες εμπορίου) και πραγματοποιήθηκε παρουσία των φλοιών (skin fermented) όπως στην ερυθρή οινοποίηση. Η εκχύλιση διήρκεσε 14 μέρες και στην συνέχεια το κρασί αποζύμωσε και ωρίμασε στις οινολάσπες για 10 μήνες. Η οινοποίηση είναι ‘σχεδόν’ φυσική, χωρίς καμία προσθήκη ή επέμβαση κατά την διάρκειά της ζύμωσης και ωρίμασης, παρά μόνο ελάχιστο θειώδες πριν την εμφιάλωση (συνολικό SO2 40mg/lt), ενώ εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.

orange Σαντορίνη Ασύρτικο

Το χρώμα του είναι βαθύ χρυσό με πορτοκαλί ανταύγειες. Στα αρώματα διακρίνουμε εσπεριδοειδή όπως το περγαμόντο και το γκρέιπφρουτ, αχλάδι, φυτικά στοιχεία, βότανα αλλά και την χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης που εκφράζεται με το μπαρούτι. Στο στόμα είναι πλούσιο με υψηλή οξύτητα, λιπαρότητα και αισθητές τανίνες, πιο έντονη φυτικότητα, μπαχάρια αλλά και μία αλμυρή και ταυτόχρονα λεμονάτη, μακρά επίγευση. Αν και είναι η πρώτη χρονιά παραγωγής, ενός ιδιαίτερου στιλ κρασιού και μία πρόβλεψη παλαίωσης είναι παρακινδυνεύμενη, εκτιμώ ότι το κρασί μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον 4-5 χρόνια.

Αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς με τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού, αυτό το κρασί ενδείκνυται, γιατί μπορείτε να του συμπεριφερθείτε και σαν κόκκινο μέχρι κάποιο βαθμό. Αν θέλετε να ψήσετε μία μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και θέλετε να την συνοδεύσετε με λευκό κρασί, σίγουρα αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα λευκά που θα τα βγάλουν πέρα! Δοκιμάστε το με αρνάκι σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος, με χοιρινό και ειδικά με λεμονάτες σάλτσες όπως και όλα τα μεγάλα και λιπαρά ψάρια. Γιατί όχι και με παλαιωμένα τυριά, πιάτα με μανιτάρια ή μελιτζάνα.

Ο παραγωγός προτείνει να μεταγγιστεί σε καράφα μία ώρα πριν το απολαύσουμε και να σερβιριστεί σε θερμοκρασία 13-15 °C. Εμείς θα μείνουμε κοντά στους 13 °C.

Η τιμή του είναι περίπου 25 € και κυκλοφορούν μόλις 1.100 φιάλες. Η εμφάνιση του είναι όμορφη και μοντέρνα με ιντριγκαδόρικη ετικέτα και όνομα!

….Μαριάννα