Μπακαλιάρος και κρασί!

Παραδοσιακά την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο. Καθιερώθηκε ως το ψάρι που θα μας δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε την νηστεία μέχρι το Πάσχα. Τώρα για να λέμε και την αλήθεια, οι περισσότεροι θα φάμε μπακαλιάρο γιατί μας αρέσει και όχι γιατί νηστεύουμε. Κάποιοι ίσως προτιμήσουν να τον κάνουν πλακί ή να φάνε άλλα ψάρια. Εμείς αφού το προστάζει η παράδοση θα εστιάσουμε στον τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι και την σκορδαλιά και θα ψάξουμε να βρούμε τι κρασί θα πιούμε.

Είναι λοιπόν λιπαρό φαγητό, λόγο του τηγανίσματος, αλμυρό από το ´πάστωμα´ και αν συνοδεύεται με σκορδαλιά είναι και έντονα αρωματικό λόγω του σκόρδου. Αν τρώγαμε μόνο του τον μπακαλιάρο χωρίς την σκορδαλιά, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα! Θα αναζητούσαμε ένα λευκό ή ένα ροζέ κρασί με ζωηρή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα (θα αποκλείαμε τα πολύ ελαφριά δηλαδή) και οι επιλογές μας θα ήταν πιο πολλές, από Ασύρτικα, Sauvignon Blanc μέχρι όποια λευκή ποικιλία μας χαρίζει οξύτητα.

Αν όμως συνοδεύσουμε τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, το θέμα δυσκολεύει λίγο. Πολλοί προτείνουν την ρετσίνα για αυτό το φαγητό. Θα συμφωνήσουμε μόνο αν είναι πολύ πολύ διακριτικά τα αρώματα της, ίσα που να φαίνονται δηλαδή, γιατί θεωρούμε ότι η ένταση του σκόρδου με την ένταση της ρετσίνας θα ‘συγγρουστούν’ και θα μας μπουχτίσουν (τουλάχιστον αυτό συνέβη όταν δοκιμάσαμε μπακαλιάρο με ρετσίνα). Εμάς μας ταιριάζει καλύτερα ένα κρασί που να έχει οξύτητα για να δέσει με την λιπαρότητα από το τηγάνι αλλά και την αρμύρα, αλλά να είναι μέτριο αρωματικά για να σταθεί διακριτικά δίπλα στο πιάτο.

Μία Bηλάνα με αρκετή οξύτητα ή ένας ορεινός Ροδίτης ακούγονται ιδανικές επιλογές. Φυσικά και τα Ασύρτικα της Σαντορίνης παραμένουν μια εξαιρετική και ‘ασφαλής’ επιλογή. Αν θέλουμε να πάμε σε παγκόσμιο αμπελώνα ένα απλό Chablis θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους ή ακόμα και έναν Albariño. Αν αλλάξουμε χρώμα, θα πρέπει να βρούμε ένα δροσερό ροζέ, με αρκετή οξύτητα.

Tώρα αν προτιμήσετε να κάνετε τον μπακαλιάρο πλακί, επιλέξτε ένα πλούσιο ροζέ κρασί, αλλά και ένα ελαφρύ κόκκινο.

Και οι προτάσεις μας:

Βηλάνα Λυραράκη

Ασπρολίθι Ρούβαλης

Σαντορίνη Σιγάλα

Σχινόπευκο Ρετσίνα, Αμπελώνες Μάρκου

Chablis, Jean Paul & Benoit Droin

Albarino, Pazo das Bruxas Torres

Ιέρεια ροζέ, Μποσινάκης

Το πιάτο στην φωτογραφία είναι από το εστιατόριο Βασιλαίνας!