Οίνοραμα 2016, τα κρασιά που μας άρεσαν!

Πριν περίπου δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική έκθεση κρασιού στην Ελλάδα. Το Οινόραμα, ένα θεσμός πια για το Ελληνικό κρασί. Σύμφωνα με την Vinetum, οι επισκέπτες του φετινού οινοράματος ήταν περίπου 10.000. Τα κρασιά που έδειξαν οι παραγωγοί περισσότερα από 1500, ενώ ανοίχτηκαν περίπου 24.000 φιάλες. Μέσα σε αυτούς τους ‘περίεργους’ καιρούς που ζούμε, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί!

Ήταν ίσως το καλύτερο Οινόραμα που έχουμε πάει ως τώρα (το 2000 ήταν το πρώτο μας στο ΕΚΕΠ και έκτοτε δεν έχουμε χάσει κανένα). Μικροί και μεγάλοι παραγωγοί έδωσαν το παρών, με ελάχιστες απουσίες. Το σίγουρο είναι ότι το επίπεδο των κρασιών είναι κάθε χρονιά και υψηλότερο, αν και δεν έλειψαν τα κρασιά (ευτυχώς όχι πολλά) που αναρωτηθήκαμε γιατί τα ‘έφεραν’.

Για να δοκιμάσουμε όλα τα κρασιά θα έπρεπε να είχαμε μία εβδομάδα στην διάθεση μας, οπότε έπρεπε να κάνουμε μία επιλογή. Προτιμήσαμε να δοκιμάσουμε κρασιά νέα, από καινούριους παραγωγούς, από ‘ειδικές πρακτικές’ αλλά και αυτά που ψιθυρίζονταν στα πηγαδάκια. Δώσαμε μεγάλο βάρος στις Οινικές Αποκαλύψεις, όπου γνωρίσαμε νέες προσπάθειες και ανακαλύψαμε διαμαντάκια.

Ασύρτικο Τέχνη Οίνου Ασύρτικο 2015 Τέχνη Οίνου

Το να βρίσκουμε τόσο εξωστρεφή χαρακτήρα σε ένα Ασύρτικο, μόνο εντύπωση μπορεί να μας κάνει. Αρώματα φρούτων και διακριτικές νότες λουλουδιών που εκπλήσσουν με ζωηρή οξύτητα και κάποιες νύξεις ορυκτών που μόλις φαίνονται και μας θυμίζουν ότι πίνουμε ένα Ασύρτικο, αλλά εκτός Σαντορίνης. Μία πολύ ωραία προσέγγιση της ποικιλίας από την Δράμα. Συμπεριφερθείτε του σαν Σαντορίνη και κρατήστε μερικές φιάλες να τις πιείτε μετά από 4-5 χρόνια.

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2012

Το δοκιμάσαμε πέρυσι και γράψαμε στις σημειώσεις μας, ότι ήταν εξαιρετικό και στα καλύτερα του. Το ξαναδοκιμάσαμε φέτος και αλλάξαμε γνώμη. Το κρασί έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, πολύ όμορφα, ενώ διατηρεί και την φρεσκάδα του. Τώρα είναι στα καλύτερα του! Μακάρι του χρόνου να μας διαψεύσει πάλι.

Σαββατιανό ΆωτονΣαββατιανό 2015, Άωτον

Το δεύτερο κρασί από Σαββατιανό στην λίστα δείχνει την άνοδο που έχει σημειώσει η ποικιλία και ο Αττικός αμπελώνας. Πρώτη εμφάνιση στο Οινόραμα για το Άωτον, πρώτες εμφιαλώσεις, 4 κρασιά, από τα οποία ξεχωρίσαμε το Σαββατιανό με τα ευχάριστα αρώματα και γεύσεις και την καλή σχέση τιμής ποιότητας (7,0 € περίπου). Μας άρεσε επίσης που δόθηκε έμφαση και στην εμφάνιση, κάτι που συχνά οι ‘πρωτοεμφανιζόμενοι’ αμελούν!

Ασύρτικο Wild Ferment 2015 Γαία

Από την πρώτη κιόλας φορά που κυκλοφόρησε αυτή η Σαντορίνη, τάραξε τα νερά. Αυτό όμως του 2015, είναι κατά την γνώμη μας το καλύτερο. Αν και πολύ φρέσκο ακόμα, ποντάρουμε ότι θα εξέλιξη του θα είναι εξαιρετική. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και να ξεχάσουμε κάποιες φιάλες για μερικά χρόνια, ίσως και δεκαετία.

Νύσσος Sauvignon Blanc 2015, Λαντίδης

Τυπικότατο Sauvignon Blanc, που αν το δοκιμάζαμε τυφλά δεν θα πήγαινε το μυαλό μας ότι προέρχεται από την Πελοπόννησο. Τραγανή οξύτητα με αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και φυτικότητας, δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο κρασί.

Νασσίτης 2015Νασσίτης 2015, Vassaltis Vineyards

Σας έχει τύχει να πιείτε ένα κρασί που να σας ταξιδέψει αμέσως στις Κυκλάδες? Μας συνέβη με τον Νασσίτη, από το Vassaltis Vineyards, ένα οινοποιείο στην Σαντορίνη, που έκανε την εμφάνιση του πριν από λίγους μήνες με ένα Ασύρτικο (Σαντορίνη) του 2014. Ο Νασσίτης είναι ένα δροσερό λευκό κρασί από Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, κυρίως Αθήρι και Αηδάνι και μόλις 10% Ασύρτικο.

Πλαγιές Γερακιών ροζέ 2015, Αβαντίς

Το Κτήμα Αβαντίς έχει καταφέρει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την σπάνια ερυθρή Μαυροκουντούρα. Διαπιστώσαμε τις δυνατότητες της από τα κόκκινα του Κτήματος, μας ‘έμεινε’ όμως και μας γοήτευσε η ροζέ έκφραση της ποικιλίας. Γεμάτη αρώματα φρούτων, χωρίς υπερβολές και αναζωογονητική.

Daemon 2013, Ιερόπουλος

Νεμέα ΙερόπουλοςΜία Νεμέα από ένα ακόμα οινοποιείο που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στο Οινόραμα. Αγιωργίτικο με καθαρότητα, πολυπλοκότητα, βάθος φρούτου και δυνατότητα για μακρόχρονη εξέλιξη. Υπήρχαν πολλές ενστάσεις για την τιμή αυτού του κρασιού που είναι στα 43 € περίπου, αλλά γνωρίζοντας την επένδυση που έχει γίνει στον αμπελώνα, σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό, την θεωρούμε λογική και περιμένουμε ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Μας άρεσε και η ετικέτα, που και αυτή δίχασε!

Laura Nera 2015 Αχαιών Οινοποιητική

Η Μαυροδάφνη σε εκδοχή που δεν την έχουμε ξαναδεί και μας εξέπληξε. Φρέσκια, φρουτένια και ξηρή, χωρίς να έχει περάσει βαρέλι, με πολύ καλή διαχείριση των τανινών. Μια εξαιρετική εμφάνιση συνολικά, με ωραία και ευχάριστα κρασιά, από νέους ανθρώπους που μας υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Syrah, Άγριες ζύμες 2013 Βρυνιώτης

Είναι από τα κρασιά που κάθε χρόνο συζητιέται στα πηγαδάκια! Να τολμάς να το αφήσεις να ζυμώσει χωρίς να προσθέσεις ζύμες που θα σου εξασφαλίσουν ‘σίγουρο’ αποτέλεσμα και   να έχεις πάντα εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι κατόρθωμα. Κινδυνεύοντας να κατηγορηθούμε για ‘υποκειμενικότητα’, θα γράψουμε ότι είναι από τα καλύτερα Syrah του Ελληνικού αμπελώνα. Το μόνο του ‘πλην’ η περιορισμένη ποσότητα του.