Ξετυλίγοντας… τον Μίτο της Αιγιαλείας

Ο Άγγελος Ρούβαλης, λίγο πριν δώσει την σκυτάλη στην νέα γενιά, δημιουργεί δύο νέα κρασιά, ‘ξετυλίγοντας τον ‘Μίτο… μίας σπουδαίας πορείας’. Δύο λευκά κρασιά με το όνομα ‘Μίτος της Αριάδνης’ από την Αιγιαλεία, μία περιοχή με σπάνια ομορφιά, όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας.

Και τα δύο κρασιά παράγονται από αμπελώνες σε υψηλό υψόμετρο, περίπου 800 – 900 μέτρων, με την χαρακτηριστική φρεσκάδα να τα διακρίνει. Ο Άγγελος Ρούβαλης και ο οινολόγος του οινοποιείου, Τάσος Δροσιάδης, ‘παίζουν’  με τις ποικιλίες και δημιουργούν δύο χαρμάνια από 4 διαφορετικές ποικιλίες.  Η οινοποίηση περιλαμβάνει προζυμωτική εκχύλιση, ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και ωρίμαση με τις οινολάσπες (sur lies).

Mitos-Viognier_Roditis rouvalisΤα δοκιμάσαμε και σας τα παρουσιάζουμε:

Μίτος Viognier – Ροδίτης 2015

Η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της περιοχής ο Ροδίτης συνδυάζεται με το εξωτικό Viognier σε ένα ζουμερό κρασί. Στην αρχή τα αρώματα του Ροδίτη ξεχωρίζουν, με αυτά του Viognier να θέλουν λίγο χρόνο για να ξεδιπλωθούν. Αρώματα, αχλαδιού, μήλου, βερίκοκου, καρύδας και νύξεις ζύμης. Στο στόμα είναι αρμονικό και κομψό, με ζωηρή οξύτητα και κάποιες ανθικές γεύσεις να ολοκληρώνουν την παλέτα. Η τιμή του είναι περίπου 10 €.

Μίτος Sauvignon Blanc – Ασύρτικο 2015

Το κλασικό πια χαρμάνι της Βορείου Ελλάδος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πετυχημένο και στις πανέμορφες πλαγιές της Αιγιαλείας. Το χρώμα του είναι και αυτό λεμονί, με αρκετές πράσινες ανταύγειες. Τα στοιχεία του Sauvignon Blanc είναι έντονα με αυτά του Ασύρτικου να ακολουθούν και να προσδίδουν δομή. Εσπεριδοειδή όπως μανταρίνι, passion fruit, νότες ορυκτών και έντονα φυτικά στοιχεία στην μύτη. Δροσερό στο στόμα, ισορροπημένο με επίγευση που διαρκεί. Η τιμή του είναι περίπου 11 €

Και τα δύο κρασιά αναζητούν την συνοδεία φαγητού και κυρίως πιάτα της Μεσογειακής διατροφής. Ψάρια, θαλασσινά, λεμονάτα λευκά κρέατα, ψητό κοτόπουλο, ζυμαρικά με λαχανικά, κεφτέδες λαχανικών, αγκινάρες αλλά πολίτα, ντολμαδάκια, κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, σαλάτες και φρέσκα τυριά.