Παλαιωμένο Τσίπουρο, από την Οικογένεια Σπυρόπουλου

Αν και συνήθως σας μιλάμε για κρασιά, οι ημέρες αυτές ‘τραβούν’ και ένα απόσταγμα. Οπότε θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σας παρουσιάσουμε ένα παλαιωμένο απόσταγμα που μας αρέσει πολύ! Το Τσίπουρο Παλαιωμένο της Οικογένειας Σπυρόπουλου!

Το απόσταγμα προέρχεται από την Εύβοια και συγκεκριμένα από το Αλιβέρι. Εδώ το τσίπουρο είναι οικογενειακή υπόθεση! Ο Σταύρος Σπυρόπουλος, δημιουργούσε ερασιτεχνικά τσίπουρο για να το μοιράζεται με τους φίλους του, μέχρι που αποφάσισε να επενδύσει και να φτιάξει ένα προϊόν που θα το μοιράζεται με όλους εμάς! Την προσπάθεια αυτή ακολούθησε ο υιός του Φώτης και η σύζυγος του Αγγελική, που ουσιαστικά ‘τρέχουν’ την επιχείρηση. Το εγχείρημα είναι σχετικά πρόσφατο αλλά, όπως θα διαπιστώσετε δοκιμάζοντας τα τσίπουρα τους, έχουν μπει στο χώρο των αποσταγμάτων πολύ δυναμικά .

παλαιωμένο τσίπουρο σπυρόπουλουΗ πρώτη ύλη είναι επιλεγμένα στέμφυλα από την περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας που φτάνουν φρέσκα και σε άριστη κατάσταση στο οινοποιείο. Το αποσταγματοποιείο-οινοποιείο της Οικογένειας, βρίσκεται στον κάμπο του Δύστου, πολύ κοντά στην λίμνη. Η αποστακτική συσκευή είναι σύγχρονη με 5 στήλες επανακαθαρισμού που επιτρέπει την παραγωγή ενός κρυστάλλινου αποστάγματος. Τα αποστάγματα στην συνέχεια μεταφέρονται για ωρίμαση και παλαίωση, στην περιοχή του Αλιβερίου, σε μία απόσταση 15 χιλιομέτρων από το αποσταγματοποιείο. Το παλαιωμένο τσίπουρο αποκτά τον πολύπλοκο χαρακτήρα του μετά από πολύμηνη ωρίμαση σε Γαλλικά και Αμερικάνικα δρύινα βαρέλια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεχριμπαρένιο απόσταγμα, με σύνθετα αρώματα σοκολάτας, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας και καπνού. Στο στόμα είναι πλούσιο και βουτυρένιο, με γεύσεις μελιού να κάνουν την εμφάνιση τους και μακρά σοκολατένια επίγευση. Είναι ιδανικό απόσταγμα για το κλείσιμο ενός γεύματος παρέα με πικρή σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή με την συνοδεία ενός εκλεπτυσμένου πούρου. Τολμήστε να το δοκιμάσετε και με πλούσια τυριά, καπνιστά αλλαντικά, φουά γκρα ή αυγοτάραχο.

Διατίθεται σε διαφορετικές συσκευασίες, των 700ml (περίπου 22€), των 500ml, των 350ml (περίπου12,5€) αλλά και σε ένα συμπαθητικό μπουκαλάκι των 50ml. Υπάρχει και ξύλινη συσκευασία για την μεγάλη φιάλη.

Εκτός από το παλαιωμένο τσίπουρο, η οικογένεια παράγει και δύο λευκά τσίπουρα. Το ‘Καλό μας τσίπουρο’, ένα δυνατό ‘αντρικό’ απόσταγμα και το ‘Σέττα’ ένα ευκολόπιοτο ζωηρό καθημερινό τσίπουρο που παίρνει το όνομα του από το ομώνυμο χωριό στην ορεινή Δίρφυ.

Αν σας αρέσουν τα τσίπουρα πρέπει να δοκιμάσετε όλη την γκάμα! Και αν δεν σας αρέσουν, είναι ευκαιρία να αναθεωρήσετε την ά