ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών

Η Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών βρίσκεται στην περιοχή της Πάτρας, στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της Αχαΐας όπου ευδοκιμεί η ερυθρή ποικιλία Μαυροδάφνη παράγοντας τον δημοφιλέστερο ελληνικό ερυθρό γλυκό οίνο. Οι περιοχές που καλύπτει η ζώνη είναι τα Βραχναίικα, Δύμη, Λαρισσό, Μεσσάτιδα, Παραλία, Φαρρών, Ωλένια, Ρίο, Μόρβη. Σημαντικό ρόλο, στην καθιέρωση αυτών των κρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχει παίξει η εταιρεία Achaia Clauss και ο ιδρυτής της Γουστάβος Κλάους.

Για την παραγωγή των κρασιών επιτρέπεται εκτός από την Μαυροδάφνη και η χρήση Κορινθιακής σταφίδας (μέχρι 49%) που όμως δεν χρησιμοποιείται για τα κρασιά υψηλής ποιότητας. Τα κρασιά που παράγονται είναι γλυκά, τα οποία προκύπτουν είτε από λιαστά σταφύλια είτε (συχνότερα) με ενίσχυση του γλεύκους με αλκοόλη. Πρέπει να έχουν παλαιώσει τουλάχιστον ένα έτος σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 1.000 λίτρα. Κρασιά που έχουν παραμείνει 2 έτη σε βαρέλια και 1 στη φιάλη μπορούν να φέρουν την ένδειξη Reserve ενώ εάν έχουν παλαιώσει για 7 χρόνια (τουλάχιστον 3 σε βαρέλι και 3 σε φιάλες) μπορούν να λέγονται Grand Reserve.

Η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από κρασιά δύο ταχυτήτων, από την μια πλευρά δημιουργούνται εξαιρετικά κρασιά που αποτυπώνουν τις δυνατότητες της ποικιλίας και ξεδιπλώνουν τον πολύπλοκο χαρακτήρα μετά από μακρόχρονη παλαίωση και από την άλλη κρασιά ευρείας κατανάλωσης και μαζικής παραγωγής πολύ μέτριας ποιότητας. Οι καλύτερες Μαυροδάφνες έχουν βαθύ χρώμα, μέτρια οξύτητα, αρώματα κερασιού, αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών και δάφνης όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε ξηρά σύκα, καφέ, σοκολάτα και καραμέλα όσο παλαιώνουν ενώ έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.