ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia

Η ζώνη Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia, που θεσπίστηκε το 2011 βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου Κρήτης και περιλαμβάνει εκτάσεις στις περιοχές Αρχάνες, Αστερούσια, Νίκου Καζατζάκη, Αγία Βαρβάρα, Γόρτυνα, Κοφινά, Γοργολαϊνή, Παλιανή, Γάζιο,Τέμενος, Μαλεβίζιο και Αρκαλοχώρι. Οι αμπελώνες εκτείνονται σε πλαγιές σε υψόμετρο μέχρι 700 μέτρα.

Τα κρασιά παράγονται από λιαστά σταφύλια των λευκών ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας και Manvasia di Candia aromatica και της ερυθρής Λιάτικο με λευκή οινοποίηση. Το ποσοστό των Μοσχάτο Σπίνας και Manvasia di Candia aromaticα μαζί, δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% στο χαρμάνι. Τα κρασιά που προκύπτουν είναι λευκά φυσικώς γλυκά (χωρίς προσθήκη αλκοόλης) ή φυσικός γλυκά (με προσθήκη αλκοόλης), που παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Τα πρώτα κρασιά, με δεδομένο ότι η ζώνη θεσπίστηκε το 2011, πρόκειται να κάνουν την εμφάνιση τους σύντομα. Τα χαρακτηριστικά τους, λόγω της ποικιλιακής τους σύνθεσης και του τρόπου παρασκευής αναμένεται να χαρακτηρίζονται από αρώματα αποξηραμένων φρούτων σταφίδας, ξηρών καρπών, γλυκών μπαχαρικών και μελιού.