Τα 10 καλύτερα κρασιά της περασμένης χρονιάς!

Το πρώτο κείμενο την χρονιάς θα μας γυρίσει πίσω στο 2019, για να μοιραστούμε μαζί σας τα κρασιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις μας μέσα στην χρονιά που πέρασε! Χωρίς πολύ σκέψη και χωρίς να ανατρέξουμε σε σημειώσεις καταγράφουμε τα κρασιά που μας ήρθαν πολύ εύκολα στο μυαλό. Είναι κρασιά που θα τα αναζητάμε και μέσα στο 2020, όχι για να τα δοκιμάσουμε αλλά για να τα απολαύσουμε!

Ρωμέικο λευκό 2018 Μανουσάκης
Πρόκειται για ένα λευκό κρασί από την ερυθρή κρητική ποικιλία Ρωμέικο! Ένα καινούριο κρασί που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στην έκθεση Οινοκρητικά και μας έκανε μεγάλη εντύπωση! Το απολαύσαμε και σε μία έξοδο μας παρέα με νόστιμα tapas και πραγματικά το απολαύσαμε πάρα πολύ! Ως τώρα δεν είχαμε βρει ούτε ερυθρό κρασί, ούτε γλυκό που να μας κάνει να αγαπήσουμε την ποικιλία! Αυτό το λευκό όμως κρασί με την νόστιμη γεύση του, το ωραίο άρωμα φρούτων, βοτάνων και ορυκτών και την μακρά επίγευση του μας ενθουσίασε!

_______//________

Pet-nat ροζέ, Κελάρι Παπαχρήστου
To Pet nat ‘βγαίνει΄ από το Pétillant Naturel και πρόκειται για αφρώδη κρασιά που εμφιαλώνονται πριν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση, με το CO2 (φυσικός αφρισμός) να μένει μέσα στην φιάλη. Η παραγωγή τέτοιων κρασιών, που οι ρίζες τους πάνε πολύ πίσω στον χρόνο, δείχνει μία αυξητική τάση! Δύο τέτοια καινούρια κρασιά από το κελάρι δοκιμάσαμε στη Central Wine Fair τον Δεκέμβριο. Ξεχωρίσαμε την ροζέ εκδοχή για τον φρέσκο φρουτένιο χαρακτήρα του, τα ωραία γλυκά μπαχαρικά που έβγαλε και την ζωντάνια από τις μπουρμπουλίθρες! Είναι σίγουρο ότι θα το τιμήσουμε πολύ και μέσα στο 2020!

_______//________

Natural Orange 2016, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Ένα πολύ ωραίο orange κρασί που το είχαμε ήδη ξεχωρίσει δοκιμάζοντας όταν ήταν ακόμα στα βαρέλια. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, εμφιαλωμένο κανονικά, το κρασί μας ξετρέλανε καθώς έχει εξελιχθεί πολύ ωραία και έχει βγάλει ιδιαίτερα πολύπλοκο χαρακτήρα. Έντονα αρωματικό, με ώριμα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου, μελιού, βανίλιας και λουλουδιών. Πλούτος στο στόμα, με αισθητή οξύτητα που ισορροπεί την γλύκα του φρούτου, απαλές τανίνες και επίγευση που διαρκεί. Το δοκιμάσαμε με χταπόδι ψητό, με ψαρόσουπα από ροφό και με πατάτα ψητή πασπαλισμένη με τρίμα αυγοτάραχου! Με όλα ταίριαξε υπέροχα!

_______//________

Coma Berenices 2018 Μερκούρη
Αυτό δεν είναι καινούριο κρασί! Για την ακρίβεια είναι ένα διαχρονικά εξαιρετικό και διαχρονικά αγαπημένο κρασί από Viognier. Μην μπερδευτούμε, δεν παράγεται στον Ροδανό αλλά στην Ηλεία! Η χρόνια όμως του 2018 είναι η καλύτερη που θυμόμαστε! To δοκιμάσαμε μέσα στο καλοκαίρι και μας καθήλωσε με τον έντονα βερικοκένιο χαρακτήρα του! Το ξαναδοκιμάσαμε και μέσα στον Νοέμβρη και το βερίκοκο έστεκε ακόμα εκεί έντονο και προκλητικό τόσο στο άρωμα όσο και στην γεύση! Πλούτος, κομψότητα και εξωστρέφεια σε ένα κρασί ταυτόχρονα!

_______//________

Cuvee Monsigniori 2017 Κτήμα Αργυρός
Το δοκιμάσαμε πρώτη φορά στο οινόραμα τον Μάρτη και γεμίσαμε τις σημειώσεις μας με αστεράκια. Λίγες μέρες αργότερα τα αστεράκια έπεφταν βροχή και στις σημειώσεις όσων το δοκίμαζαν στην Prowein. To απολαύσαμε μέσα στον Ιούλιο δίπλα σε έναν 4κίλο ροφό στα κάρβουνα που αν και πολύ φρέσκο ο συνδυασμός ήταν τέλειος. Τελευταία φορά που το δοκιμάσαμε ήταν τον Οκτώβριο στην εκδήλωση του Αιόλου. Σχεδόν 6 μήνες μετά την γνωριμία μας με το κρασί, το κρασί είχε εξελιχθεί και είχε ξεδιπλώσει ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά! Παράγεται από αμπέλια ηλικίας μεγαλύτερης των 200 ετών, με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. Είναι περιττό να γράψουμε για την αποτύπωση του terroir! Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για ένα μεγάλο κρασί που χρειάζεται 2-3 χρόνια για να βγάλει το μεγαλείο του, αν και μπορεί να πάει πολύ μακριά στον χρόνο! Εμείς έχουμε φροντίσει να έχουμε δύο φιάλες στον συντηρητή!

_______//________

Βιδιανό 2018, Οenops
Ο Νίκος Καρατζάς ταξιδεύει σε όλη την χώρα, εντοπίζει χαρισματικά αμπελοτόπια και δημιουργεί κρασιά που κάνουν αίσθηση! Αυτό το κρασί τον ‘έφερε’ στην Κρήτη, αντιμέτωπο με μία σπουδαία ποικιλία που πραγματικά την απογείωσε! Το Βιδιανό προέρχεται από ορεινό αμπελοτόπι του Ηρακλείου, ζυμώνει με τις ιθαγενείς ζύμες και για την ωρίμαση του χρησιμοποιούνται και inox δεξαμενές και αμφορέας και δρύινα βαρέλια. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα απίστευτα νόστιμο κρασί, με βάθος φρούτου και πολύ ωραίες νύξεις ορυκτότητας, με πολυπλόκοτητα, δροσερή οξύτητα αλλά και φινέτσα. Το δοκιμάσαμε αρχές Νοεμβρίου αλλά είναι κρασί που θυμάσαι την γεύση του για μήνες!

_______//________

Carignan 2018, Οινοτρόπαι
Δοκιμάσαμε πρώτη φορά την εσοδεία του 2018 στο οινόραμα τον Μάρτη και το είχαμε ξεχωρίσει για την ένταση του φρούτου του αλλά και τις αισθητές τανίνες του. Το ξαναδοκιμάσαμε αρχές Νοέμβρη στο wine fair του οινόκοσμου και μας ‘έμεινε’! Το φρούτο ήταν και πάλι έντονο και γλυκό και μας θύμισε κεράσια, με κάποια λουλούδια και νότες ευκάλυπτου και μέντας να συμπληρώνουν ένα πανέμορφο αρωματικό προφίλ, ενώ στο στόμα η συμπύκνωση ξετρελαίνει. Οι τανίνες έχουν μαλακώσει, το αλκοόλ είναι υψηλό αλλά πολύ καλά ενσωματωμένο και η επίγευση του μακρά.

_______//________

Μούχταρο 2018, Κτήμα Σαμαρτζής
Η ερυθρή ποικιλία Μούχταρο, ανεβαίνει δυναμικά και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ! Το αποδεικνύει και το ολοκαίνουριο Μούχταρο από το Κτήμα Σαμαρτζή, που δοκιμάσαμε στο Central Wine Fair τον Δεκέμβριο και μας γοήτευσε. Ένα κρασί με πολύ πυκνά αρώματα φρούτων που θυμίζουν βύσσινο και φραγκοστάφυλο, βιολέτα, κανέλλα και σοκολάτα, με βελούδινες τανίνες, πλούσια φρουτένια γεύση, υψηλό αλκοόλ αλλά και υψηλή οξύτητα που φέρνει την ισορροπία. Είναι σίγουρα απολαυστικό τώρα αλλά θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε μετά από 5-6 χρόνια να δούμε την εξέλιξη του. Υποψιαζόμαστε ότι θα μας εντυπωσιάσει και τότε!

_______//________

Βραδυανό – Merlot Γκίκας
Το σπάνιο Βραδιανό συναντά τo Merlot σε ένα καινούριο κρασί έκπληξη από τον οινοποιείο Γκίκα! Με άφθονο ώριμο φρούτο που παραπέμπει σε κεράσι και βατόμουρο και νότες σοκολάτας, βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών, το άρωμα του μας κέρδισε αμέσως. Η ευχάριστη έκπληξη συνεχίστηκε και στο στόμα με το φρούτο να είναι συμπυκνωμένο και εδώ και η γεύση του πλούσια και απολαυστική. Το απολαύσαμε με οσομπούκο και χοιρινό μαγειρεμένο με γλυκό κρασί και έδεσε πολύ ωραία!

_______//________

Νάουσα 2017, Διαμαντάκος
Η Νάουσα του Γιώργου Διαμαντάκου εξελίσσεται συνεχώς! Μπορεί να ακούγεται λίγο παράτολμο να επιλέξουμε ένα Ξινόμαυρο του 2017 για να το απολαύσουμε τώρα, όμως η ένταση του φρούτου που παραπέμπει σε κεράσι και βύσσινο, ο ανθικός χαρακτήρας, τα γλυκά μπαχαρικά αλλά και οι πάρα πολύ καλά δουλεμένες τανίνες, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το αν θα το ευχαριστηθούμε! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κρασί δεν έχει την δυνατότητα να παλαιώσει. Η ποιότητα των τανινών, το φρούτο και η ζωηρή οξύτητα υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις και μετά από μία δεκαετία.

_______//________