Τι κρασιά θα πιούμε με ένα νόστιμο Οσομπούκο?

Το οσομπούκο, ένα νοστιμότατο πιάτο με βάση το μοσχαρίσιο κρέας και Ιταλικής προέλευσης είναι αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα. Αυτό το ‘κοκκαλο με τρύπα’ όπως μεταφράζεται το όνομα του, είναι από τις συνταγές που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για το Κυριακάτικο αλλά και για τα γιορτινά τραπέζια που σιγά σιγά θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.

Αν ψάξουμε, γκουγκλάρουμε δηλαδή, θα βρούμε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Τα κύρια όμως και πιο συχνά συστατικά εκτός από το μοσχάρι με το κόκκαλο είναι το κρεμμύδι, τα καρότα, η ντομάτα, το σέλερι, το κόκκινο κρασί αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλλα και το γαρίφαλο. Όλα αυτά σιγοψήνονται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο (ή και στα δύο) βγάζοντας υπέροχη γεύση και αρώματα. Οι Ιταλοί το σερβίρουν με πολέντα ή με ριζότο μιλανέζε (με σαφράν)! Εδώ μας ταιριάζει πολύ και ο πουρές, όμως μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με ρύζι ή με μακαρόνια.

Ας δούμε όμως τώρα το σημαντικό! Με τι κρασί να το απολαύσουμε για να απογειώσουμε το πιάτο. Μιλάμε για ένα λιπαρό κόκκινο κρέας που σιγομαγειρεύεται με υλικά όπως κρεμμύδι η ντομάτα και τα μπαχαρικά, υλικά που μας οδηγούν σε ερυθρά κρασιά. Δεν θα πάμε ούτε στις πιο πλούσιες εκδοχές ερυθρών κρασιών αλλά ούτε και στα πιο ελαφριά. Ερυθρά κρασιά με μέτριο προς γεμάτο σώμα, αρκετή οξύτητα και μέτριο προς υψηλό επίπεδο τανινών θα συνοδεύσουν ωραία αυτό το σύνθετο πιάτο. Μπορούμε να βρούμε τέτοια κρασιά σε ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα, η Μαυροδάφνη, το Pinot Noir, το Cabernet Franc, το Nebbiolo, αλλά και σε εκφράσεις Ξινόμαυρου όπου οι τανίνες τους έχουν μαλακώσει ή σε κομψά Syrah.

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές! Τα παρακάτω κρασιά είναι δοκιμασμένα και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα

Μαυροδάφνη, Κτήμα Χαριτάτου

Νάουσα, Μαρκοβίτης

Γαία S – Syrah & Αγιωργίτικο

Ορειβάτης ερυθρό, Ακριώτου

D.Vajra Barolo “Albe”