Γουρουνόπουλο, χοιρινό με δαμάσκηνα ή χοιρινό ζαμπόν? Με κρασί σίγουρα!

Το χοιρινό είναι ένα από το κρέατα που συναντάμε πολύ συχνά στα γιορτινά τραπέζια και οι παραλλαγές συνταγών πολλές. Από το παραδοσιακό ψητό γουρουνόπουλο μέχρι τις ξενόφερτες νόστιμες συνταγές όπως το ζαμπόν, το χοιρινό θέλει τα ιδανικά κρασιά για παρέα του.

Το χοιρινό ανήκει στην κατηγορία των λευκών κρεάτων, οπότε μπορούν να ‘παίξουν’ όλα τα χρώματα κρασιού, ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο μαγειρέματος, την σάλτσα που το συνοδεύει ή απλά την προτίμηση του καθενός. Ένα κοινό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν όλα τα κρασιά που θα επιλέξετε είναι η ελαφρώς τονισμένη οξύτητα καθώς αυτή θα απαλύνει τον λιπαρό χαρακτήρα του κρέατος.

Το γουρουνόπουλο που ψήνεται για ώρες στον φούρνο και συχνά συνοδεύεται με πατατούλες ή κάποια γέμιση αλλά και ένα κομμάτι πανσέτα θα βρουν καλή παρέα σε πλούσια βαρελάτα λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Βιδιανό αλλά και σε μετρίου σώματος μαλακά ερυθρά με ζωηρή οξύτητα από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και το Μούχταρο.

Σε ένα χοιρινό με κάστανα ή δαμάσκηνα εκτός του ότι έχουμε ένα λευκό κρέας πρέπει να σκεφτούμε και την σάλτσα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα κάστανα θα φέρουν πιο κοντά το πιάτο με τα κόκκινα κρασιά. Εκτός από τις ποικιλίες που αναφέραμε μπορούμε να πάμε και σε κρασιά από Pinot Noir, Cabernet Franc αλλά και Λημνιώνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πλούσια λευκά κρασιά ή τα ροζέ κρασιά δεν ταιριάζουν. Αν απολαμβάνουμε περισσότερο τα λευκά και τα ροζέ, θα επιλέξουμε από αυτά τα χρώματα!

Αν πάλι επιλέξουμε να μαγειρέψουμε ένα κομμάτι χοιρινό ψητό στον φούρνο μαριναρισμένο με μπαχαρικά, ζαμπόν δηλαδή, το οποίο θα μπορεί να σερβιριστεί και ζεστό αλλά και κρύο, τότε τα γεμάτα και βαρελάτα λευκά κρασιά (τα πλούσια και πάλι) έρχονται πιο κοντά στον ιδανικό συνδυασμό.

Επειδή είμαστε σίγουρες ότι σε κάποιο από τα γιορτινά γεύματα θα προτιμήσετε το χοιρινό, θα σας προτείνουμε 6 κρασιά που θα συνοδεύσουν πολύ όμορφα όποια συνταγή και αν επιλέξετε. Εσείς επικεντρωθείτε στην επιλογή και την εκτέλεση της πιο νόστιμης συνταγής με χοιρινό και αφήστε αυτά τα κρασιά να απογειώσουν το φαγητό σας!

Βιδιανό Άσπρος Λαγός, Δουλουφάκη
.
Pylos Chardonnay, Νέστωρ
.
 Δίανθος ροζέ, Μπουτάρη
.
Μούχταρο, Κτήμα Μουσών
.
 New Age Λημνιώνα, Ζαφειράκη
.
 Cabernet Franc Ταμπούρι, Σπάνιες Γαίες
 

Καλά Χριστούγεννα!