Το Paleo του Γιάννη Καϋμενάκη στον Πειραιά

το paleo του Γιάννη ΚαυμενάκηΠεριμέναμε εδώ και καιρό την νέα κίνηση του Γιάννη Καϋμενάκη, έναν από τους πιο χαρισματικούς και καθόλου ‘στημένου’ οινοχόου. Τελικά πήγε Πειραιά, στην περιοχή Ρετσίνα και σε ένα δρόμο που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί winebar.

Πήγαμε, ήπιαμε, φάγαμε, περάσαμε καλά και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε!

το paleo του Γιάννη ΚαυμενάκηΦτάσαμε γύρω στις 8:30 το βράδυ και ήταν γεμάτα μόλις τέσσερα τραπέζια. Μέχρι τις 10 δεν είχε μείνει ούτε ένα τραπέζι άδειο. Πέμπτη βράδυ, σε ένα μαγαζί που λειτουργεί μόνο 10 ημέρες… μας έκανε εντύπωση! Βρίσκεται, στον Πειραιά, στην οδό Πολυδέυκους, σε ένα ‘βιομηχανικό’ φόντο, σε δρόμο που στέγαζε αποθήκες, όπως και αυτή που τώρα μετατράπηκε σε winebar.

paleo ΚαυμενάκηςΨηλοτάβανο, ξύλινη οροφή και τσιμεντένιοι τοίχοι διακοσμημένοι με άδεια μπουκάλια από σπουδαία κρασιά. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, το ότι απέναντι βλέπαμε την εγκαταλελειμμένη αποθήκη (δείτε φώτο) μας άρεσε. Μας φάνηκε οικείο και χαλαρό, χωρίς κάτι ΄δήθεν’. Στο πίσω μέρος δύο ‘ανοιχτοί’ συντηρητές ντύνουν τον τοίχο. Για να φτάσει κάποιος τα μπουκάλια στο πάνω μέρος, χρειάζεται σκάλα! Στην είσοδο, υπάρχουν δύο ξύλινα βαρέλια που λειτουργούν σαν μπαρ, με τα κρασιά που σερβίρονται σε ποτήρι. Στις ‘σχολικές’ καρέκλες, αναγράφονται οινοπαραγωγικές περιοχές. Κάποιες που συγκρατήσαμε: Priorat, Paros, Samos, Etna, Dafnes και Rioja. Τα τραπέζια λιτά, ξύλινα και σκαμπό από ξυλοκιβώτια. Τα ξυλοκιβωτία ‘λειτουργούν’ και ως πιάτα για κάποια από τα φαγητά!

τα τυριά του PaleoΤο menu περιλαμβάνει πιάτα εμπνευσμένα από διαφορετικά μέρη. Μία σαλάτα με ντομάτα (Τοσκάνη), αγκινάρες a la polita (Μικρά Ασία), πατατόπιτα (Τίνος), ομελέτα με σύγλινο (Μάνη), φασόλια γιαχνί με ζυμαρικά (Campania), ψάρι γλώσσα με σάλτσα βουτύρου και σπανάκι (Βουργουνδία), Strozzapreti με πέστο (Liguria), αρνάκι μαγειρευτό με λαχανικά (Midi), πατέ από συκωτάκια πουλιών (Τοσκάνη) και τέλος ποικιλίες τυριών και αλλαντικών με ελληνικά ή ξένα προϊόντα.

λίστα κρασιών του PaleoΗ λίστα κρασιών μεγάλη και οι τιμές πολύ λογικές! Επιλογές από Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Ροδανό, Ιταλία και Ισπανία. Τα περισσότερα από τα ‘ξένα’ κρασιά θα τα βρείτε μόνο εδώ, καθώς εισάγονται αποκλειστικά για το Paleo. Αν και λιγουρευτήκαμε μία Μονεμβασιά Μωραΐτη από την Πάρο, αφήσαμε το Γιάννη να μας πρoτείνει και να πιούμε κρασιά που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει. Η πρώτη επιλογή ένα εξαιρετικό λευκό κρασί Lirac στα 25€ (από τις ποικιλίες Marsanne, Roussane). Διαλέξαμε την σαλάτα, την πατατοσαλάτα και τα τυριά για αυτό το κρασί. Δοκιμάσαμε και την τα αλλαντικά του paleoομελέτα, που από ότι είδαμε στα γύρω τραπέζια ήταν αρκετά δημοφιλές πιάτο. Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε με ένα Taurasi του 2005 στα 31€ παρέα με τα αλλαντικά.

Και κάτι τελευταίο: Αν και σας προτείνουμε να πάτε με ταξί για να μπορέσετε να πιείτε όλα αυτά που θα σας προτείνει ο Γιάννης, αν θελήσετε να πάρετε αυτοκίνητο, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου στο παρκάρισμα! Βέβαια και ο σταθμός του ΗΣΑΠ είναι στα 300 μέτρα.

Η διεύθυνση είναι Πολυδεύκους 39, Πειραιάς και το τηλέφωνο: 21 0412 5204