Υψηλή γαστρονομία και μπύρα; Ναι!!

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία εξαιρετική εμπειρία υψηλής γαστρονομίας με μοναδικό συνοδευτικό ποτό την μπύρα; Η απάντηση είναι ναι! Και το επιβεβαιώσαμε μετά από ένα απίθανο δείπνο που διοργάνωσε η Genius in Gastronomy, με pairings μόνο με μπύρες.

Η Genius in Gastronomy ιδρύθηκε το 2010 με κύριο αντικείμενο το κρασί, την μπίρα και τα αποστάγματα, από τον Sommelier Γιώργο Λούκα. Προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα όχι μόνο για το κρασί και γενικότερα την οινοχοία αλλά και αποκλειστικά για μπύρα. Οι οινοχόοι (ή αν θέλετε sommelier), εκτός από το κρασί πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος όλα τα αλκοολούχα ποτά, την μπύρα, τον καφέ αλλά και το πούρο. Ακόμα και το νερό, τα αναψυκτικά και το τσάι. Το Intensive Beer Sommelier Course είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κύριο και αποκλειστικό αντικείμενο την μπίρα, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Σε αυτό οι σπουδαστές ‘μαθαίνουν’ την μπύρα και πως να συνδυάζουν τα διάφορα στυλ με το φαγητό σε επίπεδο fine dining.

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από αυτή την όμορφη βραδιά που διοργάνωσε ο Γιώργος Λούκας και η ομάδα του με αφορμή την παρουσία στη Ελλάδα, των ‘sommelier trainers’, Sören Polonius και Carole Stein. Οι δύο διακεκριμένοι sommelier είχαν έρθει για τις εξετάσεις του Wine & Sommelier Expert Course και για ένα masterclass στα πλαίσια του προγράμματος. Στόχος αυτού του δείπνου ήταν να αναδειχθεί η θέση της μπύρας σε επίπεδο fine dining. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Le Pavillon του βραβευμένου Γάλλου σεφ Jean Charles Métayer. 

Απολαύσαμε ένα menu degustation 7 πιάτων συνδυασμένα με 7 απολαυστικές μπύρες, όλες από την εξαιρετική ζυθοποιεία Siris Microbrewerry του Γιάννη Μαρμαρέλλη που βρίσκεται στις Σέρρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γκάμα του ζυθοποιείου μπορεί να καλύψει όλες τις ‘ανάγκες’ ενός fine dining δείπνου.

Το μενού και οι συνδυασμοί:

  • Κήπος λαχανικών με τραγανά μαύρα αυγά ορτυκιού και τρούφα & Voreia Pilsner
  • Tourteau καβούρι με λουίζα, crispy brioche καρπούζι και βότανα & Ηοppy Lager, Happy Brewers
  • Σολομός gravlax με λάδι άνηθου και σάλτσα χρένου & Wit Beer Voreia
  • Foie gras me chutney τομάτα και κεράσια και μπισκότα από μάτσα & Irish red Voreia
  • Ψητός αστακός με άρωμα καφέ, γεμιστό κανελόνι σερβιρισμένος με φυστικοβούτυρο και βινεγκρέτ ιβίσκου & India Pale Alea Voreia
  • Μπαρμπούνι με παστουρμά, berlingots βοτάνων με μους από καπνιστό χέλι και σάλτσα δεντρολίβανου & Smoked Amber Ale Voreia
  • Σοκαλάτες bitter και γάλακτος, αλατισμένη καραμέλα και καβουρδισμένος καπνός κακάου & Stout Beer Voreia

Όλα τα ταιριάσματα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν πετυχημένα. Ο συνδυασμός που ξεχωρίσαμε ήταν αυτός του μπαρμπουνιού με τον παστουρμά δίπλα στη Smoked Amber Ale Voreia. Η μπύρα με τα αρώματα καπνού και την απαλή πικράδα ταίριαξε με όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία του πιάτου, ενώνοντας τα ακόμα περισσότερο. Φανταστικός ήταν και ο συνδυασμός του καβουριού με την λουίζα και το καρπούζι με την Hοppy Lager και τα έντονα αρώματα φρούτων και βοτάνων της μπύρας. Και αν αναρωτιέστε, τι κάνουμε όταν έρθει η ώρα γλυκού, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι η καβουρδισμένη και σοκολατένια Stout μπύρα ήρθε πολύ κοντά με την πανδαισία σοκολάτας και καραμέλας χωρίς να μας λείψει η γλύκα στο ποτό.

Δεν είχαμε αμφιβολία ότι οι μπύρες με χαρακτήρα έχουν θέση στο ‘επίσημο’ τραπέζι. Τώρα θα δώσουμε ακόμα περισσότερη βάση στο κομμάτι του συνδυασμού φαγητού και μπύρας. Είναι ένας όμορφος κόσμος που η genius ingastronomy μας θύμισε με τον πιο ωραίο τρόπο!