Χρυσογέρακας 2013, Κυρ Γιάννη

Μετά από 2 αφρώδη και πολλά ξηρά λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά από την Νάουσα και το Αμύνταιο, τι έλειπε από την συλλογή του Κυρ Γιάννη? Το γλυκό κρασί, που μόλις έκανε την εμφάνιση του! Οι πειραματισμοί είχαν ξεκινήσει από το 2008, όμως η χρονιά του 2013 έδωσε το κρασί που ικανοποίησε τους ανθρώπους στο κτήμα.

Το κρασί παίρνει το όνομα του από ένα σπάνιο είδος γερακιού, τον Χρυσογέρακα (Falco Biarmicus), που φωλιάζει σε απότομους βράχους ή δέντρα ώστε να ‘βλέπει’ μακριά! Ένα ζευγάρι τέτοιων γερακιών έχει βρει καταφύγιο στον λόφο της Σαμαρόπετρας. Την πανέμορφη ετικέτα του μπουκαλιού έχει φιλοτεχνήσει το νέο αίμα του κτήματος, η Λίλα Μπουτάρη, κόρη του Στέλλιου.

Το Gewurtzraminer είναι μία ποικιλία που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει εξαιρετικά γλυκά κρασιά με πιο τρανταχτό παράδειγμα τα Αλσατικά. Η Μαλαγουζιά αρχίζει να καθιερώνεται και στην παραγωγή γλυκών κρασιών. Όταν αυτές οι δύο ‘ενώνονται’ το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από γοητευτικό! Τα σταφύλια προέρχονται από το αμπελοτόπι Σαμαρόπετρα στο Αμύνταιο, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδας και Πετρών. Το Vendage Tardive  που αναγράφεται στην ετικέτα, σημαίνει όψιμος τρύγος, τόσο όψιμος που η σοδειά του 2013, τρυγήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου! Τα κλίματα σκεπάστηκαν με δίχτυα, για να προστατευτούν τα σταφύλια από τα πουλιά και να δημιουργηθεί το κρασί.

Στο οινοποιείο τα σταφύλια πιέζονται ‘ευγενικά’ σε κάθετο πιεστήριο (στροφιλιά) και η ζύμωση  πραγματοποιείται σε καινούρια δρύινα βαρέλια, με έλεγχο της θερμοκρασίας. Το κρασί ωριμάζει, επίσης σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 18 μήνες.

Στο ποτήρι μας έρχεται ένα ισορροπημένο κρασί γεμάτο με γλυκά αρώματα φρούτων που θυμίζουν μαρμελάδες ροδάκινου και βερίκοκου, αποξηραμένα βότανα και φλούδες εσπεριδοειδών, μέλι και βανίλια. Στο στόμα υπάρχει αρμονία μεταξύ της γλυκύτητας (81,4gr/lt σάκχαρα), της οξύτητας και του αλκοόλ (14%). Στις γεύσεις ξεχωρίζουν τα φρούτα που έχουν πάρει την μορφή γλυκών του κουταλιού και συνοδεύονται από ξηρούς καρπούς αλλά και μια επίγευση που διαρκεί για πολύ ώρα. Είναι σίγουρα από τα κρασιά που θα τα ‘πάνε’ καλά με τον χρόνο και θα εξελιχθούν για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα.

Απολαύστε το με τάρτες φρούτων, κέικ φρούτων, τσιζκέικ, κρέμα καραμελέ, σοκολάτα λευκή ή γάλακτος, γαλακτομπούρεκο, εκμέκ, τιραμισού, αποξηραμένα φρούτα αλλά και λευκά ώριμα τυριά.

Το κρασί φέρει της ένδειξη ΠΓΕ Φλώρινα, εμφιαλώνεται σε φιάλη 500ml και η τιμή του είναι περίπου 30€.