3 ολοκαίνουρια κρασιά από το οινοποιείο Λύκος

To οινοποιείο Λύκος από τον Μαλακώντα της Εύβοιας, ανανεώνεται και έχει να μας προτείνει 3 νέα κρασιά, από τρεις διαφορετικές ποικιλίες, 2 λευκά και ένα ροζέ, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε με την καθοδήγηση του Άρη Σκλαβενίτη στο εστιατόριο Mono. Τρία διαφορετικού στυλ κρασιά, δύο από διεθνείς ποικιλίες και ένα από Ελληνική, με κοινό χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά και τον περιορισμένο αριθμό φιαλών.

κρασιά, viognier, grenache, Ασυρτικο, Η πρώτη πρόταση είναι ένα πολύ νόστιμο και κομψό ροζέ κρασί από Grenache Rouge που προέρχεται από έναν αμπελώνα ηλικίας 40 ετών, στην Νότια Εύβοια (περιοχή Μεσοχώρια) με απόδοση που δεν ξεπερνάει τα 400 kg το στρέμμα. Το χρώμα του είναι αρκετά ανοιχτό, σε ροδί απόχρωση. Απολαυστικότατο και γεμάτο φρεσκάδα με ωραίο ανθικό χαρακτήρα που θυμίζει τριαντάφυλλο αλλά και κόκκινα φρούτα σε φόντο φυτικών στοιχείων και πιπεριού. Το αλκοόλ του είναι 13%. Παράχθηκαν μόλις 3000 φιάλες και η τιμή του είναι περίπου 15,0 €. Είναι σίγουρα ένα από τα ροζέ κρασιά που θα σας γοητεύσουν.

Το δεύτερο κρασί είναι ένα υπέροχο και πολύ αρωματικό Viognier, φουλ στα πυρηνόκαρπα φρούτα, στο κυδώνι και στα λουλούδια όπως γιασεμί και τριαντάφυλλο που θυμίζει λουκούμι, με φυτικότητα αλλά και πάρα πολύ καλά ενσωματωμένα τα αρώματα της δρυός. Η γεύση του είναι σύνθετη, με τα στοιχεία του βαρελιού να εκφράζονται με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών, η οξύτητα μέτρια και η επίγευση του μακρά, λιπαρή και φρουτένια. Το κρασί παρέμεινε για 4 μήνες σε καινούρια γαλλικά βαρέλια, με συνεχείς αναδεύσεις (batonage). Εδώ έχουμε μόνο 2000 φιάλες και η τιμή του είναι περίπου 17,0 €.

Ο Άρης πρότεινε να δοκιμάσουμε το ροζέ κρασί με ένα πικάντικο (με μαύρο πιπέρι) τυρί και πραγματικά του πήγαινε πολύ! Εμείς δοκιμάσαμε το ίδιο τυρί και με το Viognier και του πήγαινε και αυτό! Οπότε συνδυάστε τα κρασιά άφοβα με πικάντικα πιάτα αλλά και με θαλασσινά, φρέσκες σαλάτες, λευκά κρέατα και λαδερά φαγητά.

Το τρίτο κρασί είναι ένα Ασύρτικο που επίσης έχει περάσει από καινούρια βαρέλια για 4 μήνες. Είναι πολύ φρέσκο ακόμα και το βαρέλι κυριαρχεί, οπότε συστήνουμε να το περιμένετε μερικούς μήνες να ενσωματωθεί και να βγάλει τα χαρακτηριστικά του, εκτός αν είστε από αυτούς που τους αρέσει τα έντονα βαρελάτα κρασιά! Το δοκιμάσαμε τυφλά και η ποικιλία προδόθηκε από την οξύτητα που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά και κάποιες νύξεις κίτρου και πέτρας. Το αλκοόλ του είναι 13,5% και προέρχεται από αμπελώνα στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, σε υψόμετρο 450 μέτρων, με απόδοση 400 kg/στρέμμα. 3000 φιάλες και από το Ασύρτικο, που κοστίζει περίπου 17,0 €

Και τα τρία κρασιά είναι από την χρονιά του 2016 και εμφιαλώθηκαν σε φιάλες Βουργουνδίας, με μοντέρνες (και ‘έξυπνες’ θα λέγαμε) ετικέτες όπου δύο ‘χέρια’ σχηματίζουν έναν λύκο! Όπως μας είπε ο Δημήτρης Λύκος, σταδιακά θα ανανεωθούν και οι ‘κλασικές’ ετικέτες του οινοποιείου, κάποιες από τις οποίες δοκιμάσαμε.

Με αφορμή την δοκιμή των νέων προτάσεων αλλά και των υπόλοιπων κρασιών, επισκεφθείτε το οινοποιείο που απέχει περίπου 1 ώρα δρόμο από το κέντρο της Αθήνας. Ενδείκνυται για οινοτουρισμό και ημερήσια εκδρομούλα αλλά και φαγητό στην παραδοσιακή ομώνυμη ταβέρνα της οικογένειας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο και λειτουργεί για πολλές δεκαετίες. Μην ξεχάσετε να παραγγείλετε τα χοντρά μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα και τους λαχανοντολμάδες!