Give me Μοσχοφίλερο and take my heart!
Ακούσαμε αυτή την φράση από τον φίλο μας Δημήτρη πάνω σε ένα τραπέζι που είχαν ανοίξει 5-6 διαφορετικά μπουκάλια κρασί. Ο Δημήτρης είναι θερμός οινόφιλος, που έχει ‘έμμεση’ σχέση με το κρασί και έχει πιει/αξιολογήσει πολλά μεγάλα κρασιά. Την καρδιά του όμως, την έχει πάρει το Μοσχοφίλερο!
Και γιατί όχι? Και σε μας αρέσουν τα Μοσχοφίλερα και δεν είναι λίγες οι ‘φάσεις’ που τα προτιμάμε από άλλα πιο ‘αυστηρά’ κρασιά.
Το Μοσχοφίλερο δίνει αρωματικά και άκρως ευχάριστα κρασιά για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι σχετικά ελαφριά, δροσερά και γεμάτα φρεσκάδα! Ροδοπέταλα, λουκούμια, αγιόκλιμα, άνθη εσπεριδοειδών, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μήλα και ροδάκινα είναι κάποια από τα αρώματα κ γεύσεις που μπορεί να μας χαρίσει το Μοσχοφίλερο. Και αν έχει μεγάλα κέφια η χρονιά και ο παραγωγός μπορεί να βρούμε και κάποιες νότες ορυκτών!
Έχει επικρατήσει τα Μοσχοφίλερα να πίνονται φρέσκα. Τώρα δηλαδή, μέσα Απριλίου, κυκλοφορούν τα 2015. Θα σας προτείναμε όμως αν βρείτε κανένα του 2014 να το δοκιμάσετε. Και αν έχετε την υπομονή, αφήστε ένα Μοσχοφίλερο να ωριμάσει για 3-4 χρόνια. Ίσως το αποτέλεσμα σας εκπλήξει. Έχουμε δοκιμάσει παλιές χρονιές του Γιάννη Τσέλεπου, στον οποίο η ποικιλία οφείλει πολλά, αλλά και από τον Μποσινάκη, που αποδεικνύουν ότι τα κρασιά αυτά θα μπορούσαν να εξελιχθούν για 4-5 χρόνια. Το διαπιστώσαμε και από το Salto του Γιώργου Σκούρα, που το ήπιαμε έχοντας ήδη 3 χρόνια στην πλάτη και ήταν πολύπλοκο και ‘μελωμένο’.
Εκτός από τα ξηρά μονοποικιλιακά, το Μοσχοφίλερο χαρίζει τα αρώματα κ την φρεσκάδα του σε άλλες ποικιλίες, λιγότερο ‘ζωηρές’. Εξίσου ευχάριστα και αρωματικά είναι και τα ροζέ κρασιά που δίνει, είτε οινοποιείται μόνο του, είτε σε χαρμάνι. Είναι άλλωστε ερυθρωπή ποικιλία, μπορεί να δώσει ροζέ κρασιά!
Απολαυστικά και κομψά είναι και τα αφρώδη κρασιά, που φτιάχνονται με την παραδοσιακή μέθοδο.
Η καρδιά του Μοσχοφίλερου είναι η Αρκαδία, ενώ δύσκολα θα τα βρείτε εκτός Πελοποννήσου. Αν δείτε μια φιάλη να γράφει ΠΟΠ Μαντινεία είναι σίγουρα Μοσχοφίλερο. Δεν χρειάζεται να γυρίσετε την ετικέτα για να δείτε. Αν και στα κρασιά ΠΟΠ επιτρέπεται η προσθήκη μέχρι 15% Ασπρούδων, οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν 100% Μοσχοφίλερο.
Αν το τραπέζι σας είναι γεμάτο από κρεατικά, το Μοσχοφίλερο δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί βέβαια να συνοδεύσει φρέσκες σαλάτες, θαλασσινά, και ελαφριά λεμονάτα πιάτα λευκών κρεάτων. Μπορεί φυσικά να ‘σταθεί’ και μόνο του χωρίς κανέναν ‘συνοδό’.
Και για το τέλος αφήνουμε τις τιμές! Τα αξιόλογα κρασιά ξεκινούν από τα 8 € και σπάνια ξεπερνούν το 12 – 13 €.