Μανδηλαριά

Η Μανδηλαριά είναι μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου πελάγους με τις περισσότερες εκτάσεις να βρίσκονται στην Κρήτη. Την συναντάμε με πολλά ονόματα στις διάφορες περιοχές, όπως Μαντηλάρι στην Κρήτη, Αμοργιανό στην Πάρο και Μαύρη Κουντούρα στην Εύβοια.

Πρόκειται για ποικιλία με έντονο χρώμα (συχνά καλείται και Bάφτρα), μέτρια οξύτητα, υψηλό επίπεδο τανινών που πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ως ‘τραχιές’, σχετικά χαμηλό αλκοόλ και μέτριας έντασης αρώματα που θυμίζουν αρώματα μαύρων φρούτων, δέρματος και μπαχαρικών. Τα κρασιά που παράγονται από 100% Μανδηλαριά χρειάζονται χρόνο για να ‘μαλακώσουν’ οι τανίνες τους.

Στην Κρήτη τις περισσότερες φορές συναντάμε το Μανδηλάρι σε χαρμάνι με το Κοτσιφάλι για να ενισχυθούν τα αρώματα και το αλκοόλ και να μετριαστούν οι τανίνες του, στην Πάρο αναμιγνύεται με την λευκή ποικιλία Μονεμβασιά και στην Ρόδο με διεθνείς ερυθρές ποικιλίες. Στην Σαντορίνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκών λιαστών ερυθρών κρασιών.

Η Μανδηλαριά συμμετέχει στα ερυθρά ξηρά κρασιά Π.Ο.Π. Πεζά, Π.Ο.Π. Χάνδακας-Candia και Π.Ο.Π. Αρχάνες μαζί με το Κοτσιφάλι και στα Π.Ο.Π. Σητεία μαζί με το Λιάτικο, τα ροζέ και ερυθρά Π.Ο.Π. Ρόδο μαζί με το Μαυροθήρικο (αν και τα περισσότερα Π.Ο.Π. Ρόδος παράγονται από 100% Μανδηλαριά) και στα ερυθρά ξηρά Π.Ο.Π. Πάρος μαζί με την λευκή ποικιλία Μονεμβασιά.