Τι κρασί πίνουμε με σούσι;

Τo σούσι, η πιο χαρακτηριστική ομάδα φαγητών της ιαπωνικής κουζίνας, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Τα ‘σουσάδικα’ υπάρχουν παντού και στην χώρα μας. Μaki, nigiri, sashimi, temaki ή όλα αυτά μαζί; Σολομός, καβούρι, γαρίδα, τόνο ή οτιδήποτε άλλο βγαίνει από την θάλασσα; Να το ‘βουτύξουμε’ στην σάλτσα σόγιας σε wasabi ή με πίκλα τζίντζερ; Γιατί όχι όλα αυτά μαζί; Είναι άλλωστε μια παρεϊστικη ‘συνήθεια’.

To sushi εκτός από νόστιμο και ντελικάτο είναι και wine friendly. Μπορεί κάποιοι να ακολουθούν το ‘what grows together goes together’ και να πίνουν σάκε όμως εμείς θα προτιμήσουμε το κρασί. Το ερώτημα είναι τι κρασιά ταιριάζουν με το σούσι. Επειδή η φιλοσοφία του σούσι είναι η ‘μπουκιά’ καλό είναι να διαλέξουμε κρασιά που να ταιριάζουν με διαφορετικά είδη. Γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα παραγγείλουμε ένα είδος για να απολαύσουμε. Ας δούμε με ποια κριτήρια, πέρα από το τι μας αρέσει, επιλέγουμε τα κρασιά και μερικά παραδείγματα.

Το πρώτο στοιχείο που αναζητάμε στο κρασί είναι η οξύτητα, καθώς η βάση του σούσι (που σημαίνει ξινό ρύζι) είναι το ξυδάτο ρύζι. Επιπλέον η οξύτητα θα αντισταθμίσει την λιπαρότητα των ψαριών. Εστιάζουμε περισσότερο στην ζωντάνια και στα φρέσκα αλλά κομψά φρουτώδη αρώματα. Προτείνουμε να αποφεύγονται τα λευκά κρασιά με έντονα στοιχεία βαρελιού όπως και αυτά με υψηλό αλκοόλ καθώς το αλκοόλ θα κάνει τον πικάντικο χαρακακτήρα του wasabi και του τζίντζερ ακόμα πιο έντονο. Επίσης, τα έντονα αρωματικά κρασιά θα μπορούσαν να επισκιάσουν τον φίνο χαρακτήρα του ψαριού που είναι συνήθως ωμό ή μαριναρισμένο. Χρωματικά θα προτείναμε κυρίως λευκά και ροζέ κρασιά με αισθητή οξύτητα, μέτριο σώμα και μέτρια ένταση αρωμάτων. Αν και δεν είναι στις πρώτες μας προτάσεις, ιδίως για όσους τώρα ανακαλύπτουν το σούσι, υπάρχουν και ερυθρά κρασιά με αρκετή οξύτητα και ευγενικές τανίνες που έρχονται πιο κοντά με το σούσι, ειδικά αν βασίζεται σε πλούσια ψάρια με ‘κόκκινο’ κρέας όπως ο τόνος και ο σολομός.

Τα Chardonnay και τα Sauvignon Blanc από ψυχρό κλίμα, τα Riesling, το Chenin Blanc, το Gruner Veltliner και το Albarino είναι σίγουρα λευκές ποικιλίες που έχουν τα χαρακτηριστικά για να συνοδεύσουν πολύ καλά το σούσι.  Φυσικά μπορούμε να συνοδεύσουμε το σούσι μας και με ελληνικά λευκά κρασιά. Δεν θα μπορούσαμε ένα ξεκινήσουμε με άλλη ποικιλία από το Ασύρτικο! Αναζητάμε ταίρια σε κρασιά από την Σαντορίνη χωρίς επίδραση βαρελιού αλλά και σε Ασύρτικα εκτός του νησιού με αρκετή οξύτητα. Η Ρομπόλα είναι μία ποικιλία που έχει αισθητή οξύτητα και φρουτένιο προφίλ για να σταθεί ωραία δίπλα στο σούσι όπως και ο Ροδίτης.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα θα πάμε σε ζωηρά ροζέ όπως αυτά της Προβηγκίας αλλά και σε ελληνικά κρασιά από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Για όσους αγαπούν τα ερυθρά κρασιά υψηλή οξύτητα και μέτριο επίπεδο τανινών θα βρουν σε Pinot Noir ή μία φρέσκια ερυθρή Μαυροδάφνη.

Σίγουρα και τα αφρώδη είναι μία κατηγορία κρασιών που μπορούμε να συνοδεύσουμε το σούσι. Οι σαμπάνιες πάνε με όλα! Πάνε και με σούσι, όπως και όλα τα αφρώδη με αισθητή οξύτητα!

6 προτάσεις κρασιών

.

Θαλασσίτης, Σαντορίνη
Κλασσικό με σταθερή αξία Ασύρτικο από την Σαντορίνη με κοφτερή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση.
 .
103  Ροδίτης, Οινοποιείο Κανακάρη
Ορεινός ροδίτης με ζωηρή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων.
 .
Champagne Duval Leroy Brut Reserve NV
Θαυμάσια σαμπάνια με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και μπριός και κρεμώδη μακρά επίγευση.
 .
Ried Steinsetz Kamptal, Schloss Gobelsburg
Εξαιρετικό Gruner Veltliner με λεμονάτα χαρακτηριστικά και νότες ορυκτότητας και πιπεριάς.
 .
Ξινόμαυρο Ροζέ, Κτήμα Γεροβασιλείου
Νόστιμο ροζέ κρασί με αρκετή φρεσκάδα και κομψό κερασένιο αρωματικό προφίλ.
 .
Pinot Noir Cellar Selection, Villa Maria
Φρουτώδες, με ευγενικές τανίνες και αισθητή οξύτητα ερυθρό κρασί από Pinot Noir.