Ασύρτικο

Το Ασύρτικο είναι η πιο αναγνωρισμένη Ελληνική λευκή ποικιλία τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός Ελλάδας. Προέρχεται από την Σαντορίνη όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικών ξηρών αλλά και γλυκών κρασιών παγκοσμίου φήμης. Οι δυνατότητες της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να καλλιεργείται πλέον σε όλη την Ελλάδα, ενώ αρχίζουν να γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας της και σε άλλες οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Αυστραλία.

Πρόκειται για μια πολυδυναμική ποικιλία, δίνοντας πολλά διαφορετικά στυλ ξηρών (φρέσκα, παλαιωμένα, από υπερώριμα σταφύλια-Νυχτέρι, αρωματισμένα με ρετσίνα), γλυκών (Vinsanto) αλλά και αφρωδών κρασιών.

Γενικότερα τα κρασιά από Ασύρτικο έχουν υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ, γεμάτο σώμα, πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, ροδάκινου και ορυκτών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού, κηροζίνης ξηρών καρπών και μανιταριών όσο παλαιώνουν. Στα κρασιά που προέρχονται από την Σαντορίνη, τα αρώματα κηροζίνης και ορυκτών είναι πιο έντονα αντικατοπτρίζοντας έτσι το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, σε αντίθεση με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στα κρασιά εκτός του νησιού. Η ποικιλία εμφανίζει πολύ καλή συνέργεια με τα δρύινα βαρέλια ενώ έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης ανεξάρτητα από την χρήση βαρελιού ή όχι, λόγω της πολύ υψηλής οξύτητας. Πολύ συχνά συναντάται σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς, συνήθως με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά, όπως η Μαλαγουζιά, το Αιδάνι και το Sauvignon Blanc.

Το Ασύρτικο δίνει τα περίφημα λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά Π.Ο.Π. Σαντορίνη, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν και το Αθήρι και το Αιδάνι. Συμμετέχει στα λευκά ξηρά Π.Ο.Π. Ρόδος μαζί με το Αθήρι και την Μαλαγουζιά, στα ξηρά Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα μαζί τον Ροδίτη και το Αθήρι και στα γλυκά Π.Ο.Π. Μονεμβασία-Malvasia και Π.Ο.Π. Malvasia- Paros μαζί με την Μονεμβασιά. Σε μικροποσότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κρασιά Π.Ο.Π. Χάνδακας-Candia, Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia και Π.Ο.Π. Malvasia Σητείας.