Μοσχάτο Άσπρο

Το Μοσχάτο Άσπρο είναι η πιο ‘ευγενείς’ λευκή ποικιλία από την οικογένεια των Μοσχάτων. Οι ρόγες του είναι μικρές, όπως υποδηλώνει το γαλλικό του όνομα ‘Μuscat Blanc a petits grains’. Καλλιεργείται σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου παράγοντας κυρίως γλυκά και ημίγλυκα, ημιαφρώδη κρασιά. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες, που πιθανότατα προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα.

Απαντάται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Κατακλύζει τον αμπελώνα της Σάμου, όπου παράγονται τα πιο φημισμένα ελληνικά κρασιά από Μοσχάτο Άσπρο, ενώ σημαντική είναι η παρουσία του στην περιοχή της Αχαΐας, της Κεφαλονιάς, της Ρόδου και της Κρήτης

Τα ξηρά κρασιά από Μοσχάτο Άσπρο είναι ευχάριστα, καθημερινά κρασιά με ελαφρύ σώμα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα για να διατηρούν την φρεσκάδα τους. Τα γλυκά κρασιά, για τα οποία φημίζεται η ποικιλία εμφανίζουν μέτρια οξύτητα, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, φλουδών πορτοκαλιού και ροδάκινου όταν είναι νεαρά που εξελίσσονται σε αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων λευκών φρούτων, βοτάνων και μελιού όσο παλαιώνουν. Μπορούν να παλιώσουν για πολλά χρόνια.

Το Μοσχάτο Άσπρο δίνει τα γλυκά λευκά κρασιά Π.Ο.Π. Σάμος, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Πατρών, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρίου Πατρών, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Κεφαλληνίας και Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου.