Μία βόλτα στο Κτήμα Κοκοτού

Τι θα λέγατε για μία βόλτα στην εξοχή που θα σας αποφορτίσει από τους ρυθμούς της πρωτεύουσας ενώ θα συνδυάζει και κρασί? Σας προτείνουμε το πανέμορφο και φιλόξενο Κτήμα Κοκοτού στην Σταμάτα, που απέχει οδικώς 40-50 λεπτά από το Σύνταγμα! Ένα κτήμα που η ιστορία του ξεκινά πριν από 40 χρόνια, όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να πάει στην Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και να ασχοληθεί ενεργά με την καλλιέργεια της γης.

Από τον τρύγο του 2019, το Κτήμα κάνει μία προσπάθεια ανανέωσης! Συνεργάζεται με καινούρια ομάδα οινοποίησης, της οποίας ηγείται ο Dr Γιώργος Κοτσερίδης και συμπληρώνεται από την Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου. Την νέα εποχή του Κτήματος σηματοδοτεί και η αλλαγή στην εμφάνιση των κρασιών. 5 από τα κρασιά φορούν ήδη τις νέες του ετικέτες και αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Όλες οι ετικέτες είναι όμορφες και μοντέρνες, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα του Κτήματος, προβάλλοντας και τονίζοντας το οικοσύστημα και τον σεβασμό της οικογένειας Κοκοτού προς την φύση.

Με αφορμή την νέα συνεργασία και τις καινούριες ετικέτες, βρεθήκαμε στο Κτήμα Κοκοτού μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους του οινικού χώρου και δοκιμάσαμε τα κρασιά τους. Απολαύσαμε τα κρασιά από την νέα χρονιά, κάποια έτοιμα κάποια από δεξαμενές και βαρέλια αλλά και κάποια ‘κλασικά’ όπως το σπουδαίο Κτήμα Κοκοτού ερυθρός! Τα έτοιμα κρασιά του 2019 μας εντυπωσίασαν, κάνοντας μας να παραδεχτούμε ότι η ανανέωση είναι εμφανής! Τα κρασιά από τις δεξαμενές και τα βαρέλια αν και δεν ήταν ακόμα έτοιμα, προδίδουν και αυτά την στροφή στον τρόπο οινοποίησης τους.

Θα σταθούμε στα 4 ‘έτοιμα’ κρασιά, αυτά που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το Gewurtzraminer ήταν πραγματικά εκπληκτικό! Ιδιαίτερα νόστιμο με αναπάντεχη για την ποικιλία οξύτητα και εξωτικά αρώματα. Ενώ ήταν πολύ εκφραστικό, είχε την φινέτσα των κρασιών από ψυχρά κλίματα! Και το ροζέ ‘Κλέφτρα Κίσσα’, ένα blend Cabernet Sauvignon και Merlot, που κλείνει το μάτι στο στυλ της Προβηγκίας, μας άρεσε πολύ! Με απαλό χρώμα και έντονη, απολαυστική φρουτένια γεύση είναι σίγουρα ένα από τα ροζέ που θα προτιμούμε συχνά! Το Ροδίτης – Σαββατιανό ‘Αγρίμι’ είναι ένα πολύ τίμιο και ευκολόπιοτο κρασί που άνετα μπορεί να στολίσει το καθημερινό μας τραπέζι. Το Αγιωργίτικο ‘Τρεις Λόφοι’ 2019 είναι ένα φρέσκο ερυθρό δεξαμενής με ζωηρό φρουτώδες άρωμα και πολύ ευγενικές τανίνες. Είναι και αυτό ένα κρασί που μπορεί να στολίσει το καθημερινό τραπέζι και σίγουρα είναι ένα ερυθρό που μπορούμε να το σερβίρουμε δροσερό και το καλοκαίρι συνοδεύοντας ακόμα και ψάρι.

Τα ωραία κρασιά και η φύση δεν είναι ο μόνος λόγος για να πάει κανείς στο Κτήμα! Η Ναταλία Κοκοτού, κόρη του Γιώργου και της Άννας, που ζει στο κτήμα με την οικογένειά της, διοργανώνει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά παιδιά εμπνευσμένα από τις δραστηριότητες του κτήματος, όπου μαθαίνουν τη σημασία της βιοποικιλότητας και αναπτύσσουν την οικολογική τους συνείδηση, παίζοντας. Κατά τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν μόνιμες καθημερινές ομάδες, σχολικές εκδρομές και camp το Πάσχα και το καλοκαίρι. Στο Κτήμα εκτός από τα 70 στρέμματα αμπελώνων έχει αναπτυχθεί βιολογικός ελαιώνας 400 δέντρων, ένας πρότυπος μελισσώνας με 20 διώροφες κυψέλες, ορνιθώνας και λαχανόκηπος o οποίος καλλιεργείται με την μέθοδο της “permaculture”.