Τα 10 κρασιά που μας εντυπωσίασαν μέσα στο 2020

Περίεργη χρονιά το 2020! Πολλοί θα θέλουν να την ξεχάσουν, αλλά μάλλον θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια και όχι για ‘καλό’. Ίσως το μόνο που θα έχει νόημα να κρατήσουμε από αυτή την χρονιά να είναι μερικά κρασιά στην κάβα μας. Γιατί για την ποιότητα (για τις πωλήσεις δεν μιλάμε) των κρασιών τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τόσο η χρονιά του 2019 που κάποια από τα κρασιά του τα απολαύσαμε μέσα στο 2020 όσο και το 2020 ήταν πολύ καλές χρονιές όσον αφορά την ποιότητα των κρασιών. Γενικότερα μέσα στο 2020 απολαύσαμε πολλά κρασιά (τα περισσότερα στο σπίτι)! Συγκριτικά όμως με άλλες χρονιές δοκιμάσαμε πολύ λίγα! Το οινόραμα όπου δοκιμάζουμε ασταμάτητα για τρεις ημέρες δεν έγινε φέτος όπως και πολλές ακόμα περιφερειακές ενώσεις αλλά και οι εκδηλώσεις των εισαγωγικών εταιρειών. Ίσα ίσα που προλάβαμε τα Βοροινά και το Peloponnese Wine Festival στις αρχές του 2020 αλλά και το Rose grand tasting στην Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αρκετά κρασιά στο σπίτι αλλά και στα winebar και στα εστιατόρια όσο αυτά ήταν ανοιχτά. Ξεχωρίσαμε τα 10 κρασιά που ευχαριστηθήκαμε περισσότερο, αυτά που μας ήρθαν πρώτα στο μυαλό στην ερώτηση: πείτε τι καλό ήπιατε μέσα στο 2020, και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Μαλαγουζιά Natura 2017&2018, Ζαφειράκης

Αρχές Ιουλίου επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Χρήστου Ζαφειράκη στον Τύρναβο! Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή την λίστα πολλά από τα κρασιά του, ανάμεσα τους και οι εξαιρετικές ‘Λημνιώνες΄του. Όμως αυτή η εκπληκτική έκφραση της Μαλαγουζιάς που ανεβάζει πολλά επίπεδα την ποικιλία, μας εξέπληξε και στις δύο χρονιές που το δοκιμάσαμε! To 2018 ήταν φουλ στο εξωτικό φρούτο με ωραίες ορυκτές νότες και μία ανεπαίσθητη αλμύρα στην επίγευση. Το 2017 ακόμα πιο ωραίο με πολύ καλή εξέλιξη. Πολύ εκφραστικό φρούτο όπως το κυδώνι, το λεμόνι και το κίτρο μαζί με ορυκτές νότες και μέλι, σε μία Μαλαγουζιά που μας θύμισε πολύ Αλσατικά κρασιά.

Gewurtztraminer ‘Τρεις Παράδες’ 2019, Κτήμα Κοκοτού

Τον Φεβρουάριο πήγαμε στο Κτήμα Κοκοτού για μία παρουσίαση κρασιών και καινούριων ετικετών. Ένα από τα κρασιά που δοκιμάσαμε και μας εντυπωσίασε είναι το Gewurtztraminer. Η ζωηρή του οξύτητα αλλά και η φρεσκάδα των αρωμάτων του μας θύμισε κρασιά από ψυχρά κλίματα, τα οποία σε συνδυασμό με την νόστιμη γεύση άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Σερβιρίστικε δίπλα σε σούσι λαχανικών και του πήγε γάντι!

Όρος 2018, Άκραθος

Ένα κρασί από το σχετικά καινούριο οινοποιείο Άκραθος στην Χαλκιδική βρέθηκε στο τραπέζι μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δίπλα σε μία νόστιμη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, προσούτο και μοτσαρέλα. Θα περίμενε κανείς ότι το κρασί θα ήταν από την χρονιά του 2019 ή του 2020. Όμως αυτός ο υπέροχος συνδυασμός του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο είχε ήδη δύο χρόνια στην πλάτη του και είχε μόλις αρχίσει να βγάζει τα χαρακτηριστικά του. Τα εξωτικά αρώματα και τα φυτικά στοιχεία του Sauvignon μαζί με τα εσπεριδοειδή και την δομή του Ασύρτικου ήταν ξεμυαλιστικά! Και να πούμε εδώ ότι το κρασί δεν ξεχάστηκε στην κάβα μας. Αυτή είναι η τρέχουσα χρονιά καθώς οι δημιουργοί του δεν βιάζονται να το βγάλουν στην αγορά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Κυδωνίτσα 2019, Παπαγιανακόπουλος

Η Κυδωνίτσα είναι μία από τις πιο ανερχόμενες λευκές ποικιλίες της χώρας, με πολύ ελκυστικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας γοήτευσαν και στην Κυδωνίτσα του νεαρού και πολλά υποσχόμενου οινοποιού Πάνου Παπαγιανακόπουλου. Τα αρώματα και οι γεύσεις του κυδωνιού μαζί αυτά του αχλαδιού και των λευκών λουλουδιών, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη οξύτητα ομόρφυναν ένα ζεστό βραδύ στα μέσα Ιουνίου και κράτησαν ωραία συντροφιά στα ντολμαδάκια που αποπειραθήκαμε να φτιάξουμε.

Φραγκοσυκιά 2019, Ρούβαλη

Πολύ νόστιμο ροζέ κρασί που κυκλοφόρησε μέσα σε αυτή την χρονιά και το απολαύσαμε μέσα στον Αύγουστο μαζί με μία μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα και ντομάτα, έναν συνδυασμό που ακόμα τον λιγουρευόμαστε. Ένα πολύ εξωστρεφές αλλά ταυτόχρονα και κομψό κρασί από ένα πρωτότυπο χαρμάνι του Cabernet Franc με τον Ροδίτη από ορεινούς αμπελώνες στην Αιγιάλεια, με πολύ ζωηρό φρούτο, λιπαρότητα και δροσερή οξύτητα.

Granatus ροζέ 2019, Κτήμα Παπαγιαννάκου

Ακόμα ένα πολύ ωραίο ροζέ κρασί, αυτή την φορά από τον συνδυασμό Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικου. Το δοκιμάσαμε λίγο πριν το δεύτερο lockdown της χρονιάς, αρχές Νοεμβρίου, σε επίσκεψη μας στο Κτήμα Παπαγιαννάκου με αφορμή την συμπλήρωση 100 τρύγων του οινοποιείου. Χυμώδες ροζέ με πολύ ευχάριστα αρώματα και γεύσεις τραγανών κόκκινων και μαύρων φρούτων μαζί με νύξεις λουλουδιών αλλά και επίγευση που διαρκεί για πολύ ώρα. Ένα ροζέ που σίγουρα μας έφτιαξε την διάθεση.

XMF 17 Κτήμα Τσέλεπου

Ακόμα ένα καινούριο κρασί που ‘γνωρίσαμε’ μέσα στο 2020. ‘Φυσικό’ κρασί, στην φιλοσοφία του orange από Μοσχοφίλερο και το Κτήμα Τσέλεπου. Το δοκιμάσαμε σε μια επίσκεψη μαζί με την εθνική ομάδα οινοχόων στην Μαντινεία και μετά το ήπιαμε ξανά στην Αθήνα μέσα στον Οκτώβρη. Σίγουρα είναι από τα κρασιά που θα θυμόμαστε για καιρό, τόσο για τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του όσο και για την πρωτότυπη και ‘κόκκινη’ έκφραση του Μοσχοφίλερου. Γράψαμε γι’ αυτό οπότε μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

Νεμεα Ζαχαριά

Λοιπόν τα κρασιά που θα θυμόμαστε για καιρό είναι αυτά που ανοίγουμε την φιάλη για να πιούμε μόνο ένα ποτήρι και καταλήγουμε να μην αντιστεκόμαστε και να πίνουμε όλη την φιάλη. Αυτό πάθαμε και εμείς. Εκεί που γράφαμε τα κείμενα για μία ιστοσελίδα, λέμε να ανοίξουμε να πιούμε ένα μόνο ποτηράκι η καθεμιά. Ο γοητευτικός χαρακτήρας όμως αυτού του Αγιωργίτικου, με τις βελούδινες τανίνες και το πυκνό κόκκινο φρούτο μας έκανε να πιούμε όλο το μπουκάλι και να ψάχνουμε τυράκια και αλλαντικά για να μην το πάμε ‘ξεροσφύρι’ παρόλο που και άνετα το πίναμε σκέτο!

Γαία S

Δύο ερυθρά κρασιά από το Κτήμα Γαία θέλαμε να βάλουμε σε αυτή την λίστα. Αν και το Κτήμα Γαία 2013 που ήπιαμε δίπλα σε μία ποικιλία με λουκάνικα αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν το lockdown, ήταν πραγματικά πολύ καλό, επιλέξαμε το Γαία S που συνόδευσε ένα ‘Χριστουγεννιάτικο’ barbeque με διάφορα κρέατα. Ο ελκυστικότατος συνδυασμός του Syrah με το Αγιωργίτικο που κερδίζει με το πυκνό φρούτο και τα πικάντικα στοιχεία αλλά και τις μεταξένιες τανίνες ήταν σίγουρα από τα οινικά highlights της δύσκολης αυτής χρονιάς.

Ξινόμαυρο Vieilles Vignes 2016, Κτήμα Άλφα 

Μπορεί να είναι και το ερυθρό της χρονιάς! Διακρίθηκε παντού, ενώ απέσπασε υψηλές βαθμολογίες και διθυραμβικά σχόλια από οινοκριτικούς σε όλο τον κόσμο. Εμείς το απολαύσαμε σε μία επίσκεψη μας στο Κτήμα Άλφα στις αρχές Ιουλίου αφού πρώτα είχαμε περπατήσει μέσα στο αμπελοτόπι “Μπαρμπαγιάννης” από το οποίο παράγεται. Ένα αμπελοτόπι με αυτόριζα κλίματα ηλικίας πάνω από 100 χρόνια. To βάθος και η φρεσκάδα του φρούτου, η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων, η αισθητή οξύτητα και η ποιότητα των τανινών το ‘βάζουν’ στην κατηγορία των μεγάλων Ελληνικών κρασιών. Αξίζει να έχουμε μερικές φιάλες στην κάβα μας, η εξέλιξη του αναμένεται συναρπαστική (εμείς ευτυχώς έχουμε 2 magnum φιάλες στον συντηρητή)!