Τι κρασί να πιούμε με μια χειμωνιάτικη κρεατόσουπα?
Η σούπες είναι συνδεδεμένες με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και ο χειμώνας με τις σούπες. Ζεσταίνουν και χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν με αμέτρητες θερμίδες. Αν λοιπόν δεν φτιάξουμε αυτές τις κρύες – επιτέλους – ημέρες μία κρεατόσουπα, πότε θα την φτιάξουμε?
Και όταν λέμε κρέας εννοούμε κάποιο κόκκινο κρέας με συνηθέστερο το μοσχάρι. Υπάρχουν βέβαια και άλλα κρέατα όπως το αρνάκι ή πιο ‘χοντρά’ αμνοερίφια. Το ρύζι, το κριθαράκι, ο τραχανάς ή το κουσκούς εμπλουτίζουν συχνά την σούπα μας. Αρκετά λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το καρότο, η πατάτα, τα κολοκυθάκια και το σέλινο είναι επίσης βασικά συστατικά κάθε σούπας. Σε όλες σχεδόν τις συνταγές, θα ‘βρούμε’ ντομάτα ή λεμόνι. Τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να κάνουν πικάντικη μία σούπα με ντομάτα. Πολλές λοιπόν οι παραλλαγές. Και πολλά τα κρασιά που θα μπορούσαμε να απολαύσουμε μαζί τους.
Η επιλογή του κρασιού θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το είδος του κρέατος που θα επιλέξουμε αλλά κυρίως από το υλικά που θα συμπληρώσουν την γεύση και το χρώμα.
Θα χωρίσουμε τις σούπες σε δύο κατηγορίες για να φτάσουμε στα ιδανικά κρασιά. Τι λευκές (ή τις πράσινες) που τις περισσότερες φορές προστίθεται λεμόνι και λαχανικά και τις κόκκινες (ή σκούρες) που περιέχουν ντομάτα ή κάποιο άλλο υλικό σκούρου χρώματος όπως τα μανιτάρια. Κάπως έτσι θα κάνουμε και την επιλογή του κατάλληλου κρασιού. Άλλα κρασιά για τις λευκές σούπες και άλλα για τις κόκκινες. Όσο πιο λευκό ή πράσινο το χρώμα της σούπας τόσο πιο κοντά στα λευκά κρασιά θα είναι η επιλογής μας. Αν κοκκινίζει αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και την επιλογή των ροζέ και των ερυθρών.
Για τις λευκές σούπες όπως τα γιουβαρλάκια, το μοσχάρι με λαχανικά αλλά και αυτές με αυγολέμενο, θα αποφύγουμε τα πολύ έντονα κρασιά με αρώματα και γεύσεις που θα ‘κοντραριστούν’ με τα αρώματα και τις γεύσεις της σούπας. Για τις λεμονάτες εκδοχές θέλουμε παραπάνω από μέτρια οξύτητα και μέτριο ή προς γεμάτο σώμα. Γενικότερα όσο πιο κρεμώδης ή πηχτή είναι η σούπα τόσο πιο πλούσιο μπορεί είναι το κρασί που θα επιλέξουμε. Λευκά κρασιά από ποικιλίες όπως η Βηλάνα, ο Ροδίτης και το Chardonnay αλλά και κομψά Sauvignon Blanc όπως αυτά από το Sancerre, είναι ιδανικές επιλογές. Στις σούπες που δεν είναι πολύ όξινες μπορεί να μπει δίπλα και ένα Σαββατιανό. Θα μπορούσαμε να πάμε και σε ώριμες εκδοχές λευκών κρασιών που έχουν 3-4 χρόνια στην πλάτη τους όπως ένα Ασύρτικο ή πάλι ένα Σαββατιανό. Τα ερυθρά κρασιά καλό θα είναι να τα αποφύγουμε με τις λευκές σούπες.
Για τις κόκκινες σούπες, τις τοματένιες δηλαδή μπορούμε να πάμε σε πλούσια ροζέ κρασιά με αρκετή οξύτητα από πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Εδώ ταιριάζουν ωραία και τα μαλακά και μετρίου σώματος ερυθρά. Τέτοια κρασιά θα βρούμε σε ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, το Λιάτικο και το Αγιωργίτικο. Για κρεατόσουπες που έχουν και μανιτάρια ή παντζάρια είναι σίγουρο ότι ο γήινος χαρακτήρα ενός Pinot Noir θα ταιριάξει ωραία. Τώρα αν θέλουμε λευκό και με αυτές τις σούπες τότε μπορούμε να πάμε πάλι στην επιλογή του Sauvignon Blanc.
Σε όσους αρέσουν τα ξηρά Sherry, μπορούν άνετα να βάλουν δίπλα στην σούπα όπως και να είναι μαγειρεμένη ένα Fino Sherry ή ένα Manzanilla.
Και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για να ανησυχείτε εσείς μόνο για το αν είναι νόστιμη η σούπα.
Κρασιά για λευκές σούπες
.
Κρασιά για τοματένιες σούπες
Και ένα Sherry για όλες
Real Tesoro Fino Sherry