Τρεις σπουδαίες κυρίες του κρασιού μας κρατούν συντροφιά με τα βιβλία τους

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περάσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο, που αυτή την περιόδο οι περισσότεροι έχουμε αρκετό, από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο? Ευκαιρία λοιπόν να διαβάσουμε βιβλία με θέμα το κρασί, ιδανικά παρέα με ένα ποτήρι κρασί! Υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορούμε να επιλέξουμε! Διαλέξαμε τρία βιβλία γραμμένα από σπουδαίες κυρίες του Ελληνικού κρασιού και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Εκ βαθέων – Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα
Αν μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε όλα τα επιστημονικά βιβλία και το συγγραφικό έργο της Κας Κουράκου, θα γεμίζαμε πολλές ‘σελίδες’. Μόνο η ανάγνωση του βιογραφικού της θα μας απασχολούσε για πολύ ώρα! Αναμφισβήτητα η συμβολή της στην εξέλιξη του Ελληνικού κρασιού είναι τεράστια. Το Εκ βαθέων δεν περιέχει επιστημονικό περιεχόμενο όπως τα υπόλοιπα βιβλία της κυρίας Κουράκου αλλά βιοματικό. Είναι ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την επαγγελματική ζωή της κυρίας Κουράκου παράλληλα με την εξελικτική πορεία της Ελληνικής οινοπαραγωγής. Τα βιώματα, το όραμα, οι διακρίσεις, τα μαθήματα ζωής, τα πενήντα χρόνια προσφοράς και γενικότερα το έργο της ‘Κυράς των αμπελιών’ θα γίνει πηγή έμπνευσης για όλους τους αναγνώστες. Χορηγός αυτού του βιβλίου από τις εκδόσεις του Φοίνικα, είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου και κοστίζει περίπου 14 €.

Αξίζει να αναφέρουμε το παρακάτω που διαβάσαμε στο βιβλίο: Σχετικά με τα βιβλία μου, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι ουδέποτε εισέπραξα συγγραφικά δικαιώματα, γιατί δεν ήθελα να επιβαρυνθεί το κόστος των βιβλίων που γράφτηκαν για την προβολή της αμπελοοινικής παραγωγής και τον οινικό πλούτο της χώρας μας. Εξάλλου, μπορεί τα βιβλία να διαδέχονται το ένα το άλλο με μικρή χρονική διαφορά, όμως το περιεχόμενο τους είναι απόρροια διεθνούς εμπειρίας μιας ολόκληρης ζωής, και αυτή η εμπειρία δεν έχει τιμή.

.

Τα κρασιά της Ελλάδας – Μαρία Νέτσικα

Πόσο καλά γνωρίζετε τα κρασιά της Ελλάδας? Όσο καλά και να τα γνωρίζετε στο βιβλίο αυτό θα βρείτε σίγουρα πληροφορίες που σας έχουν διαφύγει! Ο Ελληνικός αμπελώνας άλλωστε είναι ανεξάντλητος και εξελίσσεται συνεχώς. Πρόκειται για την 2η ανανεωμένη έκδοση που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο ταυτόχρονα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η περιγραφή που διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα από την κυρία Νέτσικα: Με απεριόριστη διάθεση για οινικές ανακαλύψεις, θα περιπλανηθούμε σε διάσημους αλλά και λιγότερο γνωστούς αμπελότοπους. Θα οδηγήσουμε ανάμεσα σε αμπελώνες. Θα επισκεφθούμε οινοποιεία. Πολλά οινοποιεία! Θα συζητήσουμε με αμπελουργούς και οινοποιούς, τους δημιουργούς που βρίσκονται πίσω από αγαπημένες ετικέτες. Θα δοκιμάσουμε κρασιά που μας κάνουν να ονειρευόμαστε! Θα συλλέξουμε από πρώτο χέρι πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον των κυριότερων αμπελουργικών ζωνών. Θα απολαύσουμε το φαγητό μας σε εστιατόρια και ταβέρνες κρυμμένες στην ορεινή ύπαιθρο ή δίπλα στο κύμα. Η ευτυχία είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε! Και η μόνη μας ανησυχία σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι θα είναι η ερώτηση που θα κάνουμε διαρκώς στον εαυτό μας: Ποιο είναι το επόμενο κρασί που θα δοκιμάσουμε?

Η περιγραφή μοιάζει να είναι γραμμένη για να μας αναπτερώσει το ηθικό σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε! Εκδίδεται από τις Εκδόσεις Ιανός και κοστίζει περίπου 12  €.


Του κόσμου τα παράξενα κρασιά – Μαρία Τζίτζη

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ταξιδέψουμε νοερά στον κόσμο, μέσα από τα πιο παραξένα κρασιά του πλανήτη? Να πάμε στα ηφαιστιογενή εδάφη στο Λανθαρότε στα Κανάρια νησιά, να γνωρίσουμε κρασιά που παράγονται από σταφύλια που έχουν ‘σαπίσει’, παγώσει, ή έχουν αφυδατωθεί σε σκιά, ή μήπως να φτάσουμε σε οριακά γεωγραφικά πλάτη για να βρούμε κρασιά? Όπως λέει η περιγραφή: Κρασιά του κόσμου, διαφορετικά ή παράξενα, κρασιά που δημιουργήθηκαν τυχαία, απρόσμενα, όταν η φύση, ξεπερνώντας τα όριά της, παρασύρθηκε και ξέφυγε από τον κανόνα. Η εξαίρεση έχει μία μοναδικότητα, μία αλοκοτιά και μερικές φορές και μία μαγεία. Γεννιούνται όταν η φαντασία συνδυάζεται με την ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου. Κάποια στιγμή μπορεί να είναι προϊόντα της επιστήμης, της έρευνας ή και της εφαρμογής της τεχνολογίας, τα οποία ο άνθρωπος δημιούργησε χωρίς λόγο, από παραξενιά ή ζήλια, ακόμα και από την αλαζονεία του, ότι δηλαδή μπορεί να επιβάλει στη φύση τους δικούς του όρους.

Εκτός από αυτό το βιβλίο (που κοστίζει περίπου 7-8 €) η Κα Τζίτζη θα μας κρατήσει συντροφιά και με άλλα βιβλία, όπως το ‘Πρόσωπα του Ελληνικού κρασιού’ αλλά και τα μυθιστορήματα ‘Σαν Κρασί’ και ‘Σκοτεινό Κελάρι’.