Ασύρτικο 2014, Κτήμα Πατεριανάκη

Το Κτήμα Πατεριανάκη από το Ηράκλειο, είναι από τα πρώτα οινοποιεία της Κρήτης που εφάρμοσε την βιολογική καλλιέργεια στους αμπελώνες της. Παρόλο που το οινοποιείο δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των κρητικών ποικιλιών το νέο κρασί έρχεται από μια ‘Σαντορινιά’ ποικιλία, το Ασύρτικο.

asyrtikoΤο Ασύρτικο σαν ποικιλία, δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι φυτέυσεις του αυξάνονται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα! Έτσι και στην Κρήτη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τόσο στην παραγωγή χαρμανιών όσο και μονοποικιλιακών κρασιών.

Το νέο κρασί παράγεται από 100% Ασύρτικο, από αμπελώνες στην περιοχή Μελέσσες στο Ηράκλειο. Ο τρύγος έλαβε χώρα τέλη Αυγούστου. Το κρασί ζύμωσε και ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Η ποικιλία δείχνει να έχει αγκληματιστεί πλήρως στην κρητική γη, δίνοντας ένα αξιόλογο κρασί με αρώματα πράσινου μήλου, άνθη εσπεριδοειδών, βοτάνων με νότες ζύμης και μεταλλικότητας. Στο στόμα είναι ‘αυστηρό’ ακόμα, με υψηλή οξύτητα, φρεσκάδα, όγκο και λεμονάτη επίγευση.

Συνδύαστε το με όστρακα ωμά, καλαμαράκια και ψάρια τηγανιτά, καλοκαιρινούς κεφτέδες λαχανικών, φρέσκιες σαλάτες, ζυμαρικά και ριζότο με λαχανικά και γενικά ελαφριά καλοκαιρινά φαγητά. Μπορείτε να το πιείτε τώρα αλλά έχει την δυνατότητα να παλαιώσει για 2-3 χρόνια.

Το κρασί είναι βιολογικό, φέρει την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτης και η τιμή του είναι περίπου 11 €.