Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon είναι μια ερυθρή ποικιλία ίσως με την μεγαλύτερη φήμη και αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι η κλασσική ποικιλία που κυριαρχεί στο Haut Medoc του Μπορντώ αλλά και του νέου κόσμου με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Napa στην Καλιφόρνια, τις Coonawarra και Margaret River της Αυστραλίας, το Hawkes bay στην νέα Ζηλανδία και τη Colchaqua στην Χιλή.

Στο Μπορντώ αναμιγνύεται κυρίως με την ποικιλία Merlot. Κυριαρχεί στα κρασιά που προέρχονται από την ‘αριστερή όχθη’ όπως καλείται η περιοχή του Haut Medoc και του Graves. Εδώ βρίσκονται τα περίφημα χωριά/Ονομασίες προέλευσης St Estephe, Pauillac, Margaux, St Julien και Pessac Leognan Στην ‘δεξιά όχθη’ , όπου βρίσκεται το Pomerol και το Saint Emillion κυριαρχεί το Merlot στα χαρμάνια.

Δίνει κρασιά γεμάτου σώματος, με σχετικά υψηλή οξύτητα, πλούσιες τανίνες και εμφανίζει πολύ καλή συνέργια με την δρυ. Τα αρώματα του ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και το κλίμα. Κοινό χαρακτηριστικό είναι το φραγκοστάφυλο και τα μαύρα κεράσια και όταν παλαιώνει σε δρυ το κέδρο και ο καπνός . Στις ψυχρότερες περιοχές όπως στο Μπορντώ τα αρώματα συμπληρώνονται με αυτά της πράσινης πιπεριάς και της μέντας. Σε ζεστότερα κλίματα όπως αυτό της Καλιφόρνιας εμφανίζονται πιο ώριμα αρώματα μαύρων φρούτων αλλά και μαύρης ελιάς. Σε πιο ήπιες περιοχές όπως η Coonawarra της Αυστραλίας τα κρασιά βγάζουν γλυκόριζα και ευκάλυπτο. Τα καλύτερα κρασιά από Cabernet Sauvignon μπορούν να παλαιώσουν και να εξελιχθούν για πολλές δεκαετίες.

Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, καλλιεργείται ευρέως σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές δίνοντας μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και χαρμάνια. Στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας αναμιγνύεται με Merlot παράγοντας κρασιά επηρεασμένα από αυτά του Μπορντώ. Στην Πελοπόννησο το πιο δημοφιλές χαρμάνι είναι αυτό με το Αγιωργίτικο. Συμμετέχει στα ερυθρά κρασιά Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα μαζί με το Λημνιό και το Cabernet Franc.